Presó per a quatre manifestants i llibertat per a vint-i-nou més

  • Fem un repàs del balanç de les detencions arran dels aldarulls durant la jornada de vaga general

VilaWeb
Redacció
02.04.2012 - 08:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Setanta-nou detencions pels aldarulls durant la vaga general, de les quals trenta-set han quedat sense efecte. Vint-i-nou detinguts han quedat en llibertat, quatre més han estat alliberats després de pagar una fiança d’entre 3.000 i 4.000 euros i quatre més són a la presó: tres d’ells en presó preventiva i un altre perquè encara no ha pogut pagar la fiança. Encara hi ha cinc detinguts que continuen a comissaria, pendents de declarar al jutge. És el balanç policíac de les detencions efectuades a Catalunya el passat dia 29 de març.

Des de divendres, trenta-set detinguts han anat passant a disposició judicial. Ahir mateix, cinc van quedar en llibertat amb l’obligació de comparèixer dues vegades a la setmana; i uns altres cinc encara són pendents de declarar. També n’hi va haver cinc als quals se’ls va decretar presó sota fiança d’entre 3.000 i 4.000 euros: quatre d’ells van poder pagar i ja són en llibertat, mentre que un cinquè roman a presó mentre no pagui la fiança. També hi ha tres persones més empresonades per ordre del jutge. Es tracta de dos estudiants universitaris i d’un jove de l’Assemblea del Clot. El jutge va decidir l’ingrés a presó de manera preventiva argüint que hi havia perill de reincidència i per a assegurar-ne la seva disponibilitat al tribunal. 

Mostres de suport

L’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) ha exigit que es revoqui la presó preventiva dictada per als dos universitaris, que són membres de l’entitat. Insisteix en la seva innocència i denuncia que la mesura ‘es troba fora de lloc i és exagerada’, ja que no hi ha risc de fugida ni tenen antecedents. Ho explica en un comunicat que es llegirà en una conferència de premsa convocada per a avui a les 18.00 a la Ciutat de la Justícia, amb el suport d’una setantena més d’entitats, entre les quals EUiA, el SEPC, joves de CCOO, assembles universitàries i de veïns. Defensen que els estudiants empresonats pertanyien a un piquet de la Zona Universitària i que són persones implicades que habitualment participen en diverses associacions ‘de manera legítima i necessària’.

Alerta Solidària ha fet una crida a participar en la manifestació convocada per a avui a les 19.00 a la plaça de la Universitat de Barcelona en suport als detinguts.

A més, hi ha oberta una pàgina especial en solidaritat amb els tres detinguts, on ja s’apleguen mig centenar d’adhesions d’entitats i un miler de particulars. Entre les entitats que en demanen la llibertat hi ha Acció Jove-Joves de Comissions Obreres, que considera que les detencions van ésser arbitràries i sense fonament, i que responen ‘a l’intent de criminalitzar la societat civil que s’organitza legítimament per a reivindicar els seus drets’. La CUP també s’ha solidaritzat amb els vaguistes represaliats i empresonats per la jornada de vaga.

Balanç mèdic

Un jove de 27 anys continua ingressat a l’Hospital del Mar amb tres costelles fracturades i una perforació al pulmó per l’impacte d’una bala de goma durant els disturbis de dijous passat. Al mateix hospital s’ha extirpat la melsa a dues persones més, i en total, s’hi han atès tretze manifestants ferits. A més, a l’Hospital Sant Pau, hi ha ingressat un altre ferit greu per impacte d’una bala de goma. Els metges són pendents de com evoluciona, després d’operar-lo divendres per mirar de salvar-li la visió.

En els aldarulls a Barcelona, els més greus del país, es van cremar tres-cents contenidors i, segons que va xifrar el batlle de Barcelona, Xavier Trias, el cost de les destrosses en mobiliari urbà va arribar a mig milió d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any