Presó per a vuit dels detinguts en els aldarulls a Barcelona

  • Tretze més han quedat en llibertat amb càrrecs i l'obligació de passar pel jutjat cada quinze dies

VilaWeb
Redacció
31.03.2012 - 11:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutjat de guàrdia ha decretat presó per a vuit detinguts en els aldarulls de la jornada de vaga de dijous a Barcelona i n’ha deixat en llibertat tretze més, amb càrrecs i l’obligació de presentar-se al jutjat cada quinze dies. Segons que ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), un dels detinguts ha entrat a la presó per desordre públic perquè té nombrosos antecedents. Als restants, se’ls atribueixen uns quants fets delictius: desordre públic, danys, lesions i portar elements incendiaris.

Ahir divendres van passar a disposició del jutjat de guàrdia tretze dels setanta-nou detinguts durant la vaga general a Catalunya, i la resta es preveu que hi passin avui. A partir de les deu del matí, de fet, uns quants col·lectius han convocat una concentració a la Ciutat de la Justícia per a reclamar-ne la llibertat.

Entre els detinguts detencions hi ha quatre menors, vuit estrangers i vint persones amb antecedents. En els aldarulls a Barcelona es van cremar tres-cents contenidors i, segons que va xifrar el batlle de Barcelona, Xavier Trias, el cost de les destrosses en mobiliari urbà va arribar a mig milió d’euros.

Segons el balanç del conseller d’Interior, Felip Puig, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre una vuitantena de persones i vint-i-una van ésser traslladades a centres sanitaris. Hi ha ara mateix tres ciutadans ingressats a l’Hospital del Mar i un a Sant Pau, amb un ull afectat.

Imposició de penes altes

El primer tinent de batlle de Barcelona i responsable de Seguretat, Joaquim Forn, ha demanat avui que s’apliqui ‘el màxim de les penes’ als instigadors dels aldarulls de la vaga general. Per Forn, l’ingrés a la presó de tres detinguts és una notícia positiva, però ha recordat que els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van fer més de cinquanta detencions a la ciutat durant la jornada, i que s’hauria d’aplicar de la mateixa manera la justícia a totes aquestes persones.

Concentració a la Ciutat de la Justícia

Un centenar de persones han protestat avui a la Ciutat de la Justícia de Barcelona contra la presó preventiva aplicada al matí a tres nois presumptament implicats en els aldarulls durant la vaga general, i han demanat que se’ls deixi en llibertat.

L’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), present a la concentració, ha denunciat que els Mossos van detenir un grup d’estudiants dijous, entre els quals hi ha els tres que han ingressat avui a la presó. Dos d’ells són estudiants de física, de dinou i vint anys, i membres de l’AEP que en cap cas, diuen, no formaven part d’un grup organitzat. En un comunicat, uns quants col·lectius han denunciat que se’ls ha detingut ‘arbitràriament amb la voluntat política de marcar precedents per a futures mobilitzacions ciutadanes’. També en demana la llibertat Acció Jove-Joves de Comissions Obreres, perquè considera que les detencions van ésser arbitràries i sense fonament, i que responen ‘a l’intent de criminalitzar la societat civil que s’organitza legítimament per a reivindicar els seus drets’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any