Festa i reivindicació

  • 25a Trobada d'Escoles en Valencià de la Vall d'Albaida

VilaWeb
Redacció
26.03.2012 - 16:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enguany, és la quarta vegada que Ontinyent organitza la Trobada de la Vall d’Albaida d’Escoles en Valencià, concretament la que fa XXV. Ens reunim ací per celebrar que les escoles en valencià encara es mantenen vives, gràcies a l’esforç comú de mestres, professors, pares, mares i alumnes, a més de la necessària implicació d’ajuntaments de la nostra comarca. Sense cap suport del govern valencià, val a dir-ho.

Malgrat tot, la festa anual del valencià volem que siga ben visible i positiva, una vegada més, sense defalliments ni escletxes, perquè les crisis que s’entreveuen i els atacs a la nostra llengua es combaten amb més idees i entusiasme. Per això, cal que parem bé les parades i els tallers per oferir el bo i millor de cadascun de nosaltres: AMPES, claustres, escoles i entitats del món educatiu de la Vall d’Albaida.

Inevitablement, hem de parlar de crisis. A la crisi de valors i a la recessió econòmica que patim, cal afegir-hi les retallades en drets socials i en serveis bàsics. En aquest sentit, i pel que fa a l’escola pública i en valencià, el govern popular del País Valencià ens té reservats un pla tan meditat com irresponsable, font de conflictes innecessaris, introductor d’una llengua vehicular altra que la pròpia dels valencians, per tal de suprimir les línies en valencià i la immersió lingüística que tants fruits està donant per a garantir la pervivència de la nostra llengua. Si més no en l’àmbit del sistema educatiu.

I enguany toca retallades en Educació que contaminen altres sectors com ara el transport, la gent de la música, del teatre, del món del llibre… Però les retallades, en lloc de separar-nos i deixar-nos fets a tires, ens uneixen a tots, ens igualen: als serveis públics d’Educació, Sanitat, funcionaris i treballadors al servei de la cosa pública. Heus ací la paradoxa.

La plaça del Poeta Ausiàs March us espera amb ganes de fer una festa gran a la nostra llengua. Tanmateix, als aspectes més lúdics i festius, cal afegir sempre, i enguany potser més que mai, la crítica i l’esperit cívic reivindicatiu, tot davant l’amenaça que vol hipotecar el futur d’un ensenyament públic, de qualitat i en valencià. Per això, per plantar cara a aquesta amenaça, cal que treballem tots plegats per la pública dignitat del valencià.

Sigueu benvingudes i benvinguts a la ciutat d’Ontinyent.

Bona Trobada a tothom.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any