Ontinyent encetà les Trobades fa vint-i-cinc anys

VilaWeb
Ximo Urenya
26.03.2012 - 15:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any 1988 encara eren poques les escoles de la Vall d’Albaida que havien normalitzat la llengua, és a dir, que havien passat de fer classe de valencià a impartir les classes en valencià. El col·legis públics de Llutxent i d’Ontinyent (Lluís Vives) havien estat els primers de la comarca a fer el pas, van ser dels primers de tot el País. El procés d’anar normalitzant la llengua a les escoles va ser fàcil a la nostra comarca perquè els pares hi van estar generalment d’acord, i perquè el percentatge de xiquets i xiquetes valencianoparlants era altíssim a tots els 34 pobles de la Vall. Ben prompte van anar unint-se una escola rere l’altra al grup inicial d’escoles capdavanters a incorporar el valencià al currículum escolar del centre com a llengua de normal relació dels mestres amb els alumnes. Més endavant, també els instituts anirien institucionalitzant l’existència de grups que també feien les classes en valencià.

La comarca de la Vall d’Albaida també va ser una de les primeres del País a organitzar les Trobades d’Escoles en Valencià, una festa anual de celebració escolar que pretenia ajuntar els xiquets i les xiquetes de la comarca, les escoles dels quals havien convertit el valencià en llengua vehicular del centre educatiu. Efectivament, els mestres d’Ontinyent van tenir la iniciativa d’organitzar la I Trobada d’Escoles en Valencià a la capital de la comarca, amb l’estreta col·laboració de les Regidories d’Educació i Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent i l’entusiasta ajuda de les associacions de pares i mares d’alumnes locals. La coordinació de la Trobada va ser a càrrec d’una recentment creada Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i l’Ús del Valencià a la qual pertanyien mestres i pares i mares d’alumnes d’alguns pobles de la comarca.

La primera Trobada a la premsa
L’aleshores Periòdic Independent d’Ontinyent, Crònica, desaparegut ara prompte farà tres anys, va publicar al número 12, del dia 3 de juny de 1988, el relat de la celebració d’aquella pionera primera Trobada que va tenir lloc el dia 21 de maig de 1988:

«Èxit de participació de la I Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida celebrada a Ontinyent. Josep Antoni Mollà

»Més de tres mil persones participaren en la I Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida celebrada el passat dissabte 21 a la Glorieta d’Ontinyent, i que va ser tot un èxit de participació i d’organització aplegant-se fins i tot a esgotar molts dels materials utilitzats pels escolars en els distints tallers que van funcionar.

»Les poblacions participants on hi ha implantades línies d’ensenyament en valencià van ser Aielo de Malferit, Ontinyent, Llutxent, Pinet, Castelló de Rugat, la Pobla del Duc, l’Olleria i Albaida. El recinte ovalat de la Glorieta presentava un aire festiu, a l’estar engalanat de tota classe de motius i ornaments, a més de la continuada presència de la banda de música d’Atzeneta interpretant composicions populars.

»Els tallers oberts, que comptaven en tot moment amb una gran participació dels escolars, estaven dirigits per professors i professionals, i dedicats a la cistelleria, artesania, jocs populars, marqueteria, pintura, perruqueria, plàstica, fang, retallables, vidrieres, dansa i molts altres.

»El grup d’animació teatral Xarxa Teatre va ficar el colofó al capvespre amb la seua obra, ‘Visca la festa!’, que va fer les delícies dels escolars, summament actius, tancant així una jornada que es va iniciar a les deu del matí amb el disparament de coets i una cercavila, sent acompanyats molts dels escolars per llurs respectius pares.

»L’acte, que va ser organitzat per la Coordinadora per la Defensa i l’Ús del Valencià, fou valorat positivament, tant per la normalitat amb què es va desenvolupar la jornada, com per la massiva participació en aquesta primera convocatòria.»
   
Al número anterior de Crònica ja s’anunciava la celebració de la Trobada i es destacava l’actuació del grup Xarxa Teatre, el qual era conegut a Ontinyent per haver actuat anteriorment a la ciutat en la inauguració de la Casa de Cultura de Sant Rafael. També se’n van fer ressò de l’èxit de la Trobada les ràdios de la comarca i la premsa de València.  

La molt bona resposta popular a la crida que havia fet la Coordinadora a través dels mitjans de comunicació i també directament als centres educatius de la comarca va demostrar que el suport que tenien els mestres i els pares que estaven encetant una nova experiència de valencianització de l’escola era més gran que el que suposaven. El valencià era objecte per primera vegada d’una manifestació festiva al carrer i la societat estava valorant quina era l’acollida que donaven els pares i mares a la innovadora iniciativa educativa. Vint-cinc anys després, les Trobades han continuat celebrant-se als pobles de la comarca, s’han convertit en una cita obligatòria per als escolars, per als que tenen la seua escola en valencià i per als que encara no la tenen, que n’hi ha que no en tenen.

Balanç de la primera Trobada
L’èxit de convocatòria feta per la Coordinadora i que va significar un balanç tan satisfactori té la seua raó de ser en l’ambient cultural i acadèmic de certa eufòria que es vivia aleshores a la comarca i, sobretot, a Ontinyent. Pel que fa estrictament a la capital de la comarca, malgrat les deficiències en infraestructures escolars i culturals que encara es patien a les acaballes dels huitanta, la cultura a la capital tenia els darrers anys una bastant bona salut, hi havia una suficient oferta setmanal d’actes diversos, si tenim en compte la limitada disposició econòmica de què disposava el Consell de Cultura Municipal. El 88 és l’any que es consolida el Servei Municipal de Publicacions, que es constitueix la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, que naix el periòdic Crònica, amb una presència important del valencià a les seues pàgines, que es demana i se subvenciona amb els diners de molts ciutadans el repetidor de TV3 (també tots els regidors de l’Ajuntament d’Ontinyent signen la petició), que es normalitza una programació de teatre en valencià amb la col·laboració estable de l’aleshores actiu Circuit d’Extensió Teatral de la Generalitat, que el Servei Municipal de Publicacions convoca el primer Premi d’Investigació…   

Assignatura pendent
Com que no tot aquell any 1988 havia de ser tan positiu per a la cultura i la llengua valencianes, cal reconéixer que tampoc aquell any havia de ser el de l’aprovació de l’assignatura pendent d’un ús social normal del valencià en altres àmbits que no foren els escolars i el de les activitats culturals promogudes per la majoria dels ajuntaments de la comarca i per les seues associacions culturals. El món de la indústria i del comerç seguien negant-se a normalitzar la llengua dels valencians en la seua relació amb la societat. Encara hui els està costant a la majoria dels industrials, a certes institucions impermeables a tot allò que intueixen com una moda passatgera i a una bona part dels comerciants, exceptuant-hi potser la tasca en favor del valencià que d’uns anys ençà està portant a terme l’Associació de Promoció del Comerç d’Ontinyent (Comerç IN), Premi Benicadell 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any