Oriol Pujol vol liderar CDC perquè Catalunya avanci cap a l’estat propi

  • El partit incorpora finalment l'objectiu de l'estat propi a la ponència política · Crits d'independència irrompen al plenari del congrés de Reus

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.03.2012 - 21:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou secretari general de Convergència, Oriol Pujol, ha afirmat que vol liderar el partit per fer avançar Catalunya cap a l’estat propi, en el discurs de presentació de la seva candidatura al congrés de Reus. Diu que desitja fer realitat ‘el desplegament de Catalunya com a nació amb estat propi’ perquè, segons ha afirmat, ‘la transició nacional és irreversible’. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha afirmat que ‘molt aviat hi haurà un portaveu que podrà parlar en nom del govern d’un estat propi’.

Per la seva banda, el nou secretari d’organització, Josep Rull, ha estat interrumput amb crits d’independència pel plenari del congrés quan ha afirmat que ‘o agafem la llibertat o no sobreviurem com a projecte col·lectiu’.

Poc abans d’aquest discurs, Convergència ha incorporat a la seva ponència política l’objectiu de l’estat propi per Catalunya després d’un intens debat amb moltes esmenes per demanar-ho. La ponència sobre la ‘transició nacional’, coordinada per Francesc Homs, inclou ara aquest objectiu: ‘Promoure el debat en el si de la societat per construir l’estat propi que garanteixi la pervivència com a nació i la viabilitat com a societat’.

Les intervencions dels delegats al debat de la ponència, però també les intervencions dels principals dirigents al ple del congrés, incorporaven apel·lacions més o menys explícites a favor de la independència de Catalunya. Fins i tot, Artur Mas i Jordi Pujol en els seus discursos han indicat que aquesta és l’únic camí per assegurar la viabilitat de Catalunya com a nació.

El 71% de delegats vol la independència

El 71% dels delegats del congrés de CDC aposta per un estat propi o per la independència, segons una enquesta interna, que també revela que el 91% dels 2.000 delegats votaria que sí en un referèndum sobre la independència. El secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, va avançar ahir les dades de l’enquesta, que també apunten que el 65% dels delegats del congrés creu que no s’aconseguirà el pacte fiscal.

Oriol Pujol ho va explicar en una compareixença prèvia amb començament del 16è congrés de Convergència Democràtica de Catalunya, en què va dir que la transició nacional per la qual apostava el partit era una procés ‘irreversible’: ‘No és un posicionament tàctic sinó un compromís que la gent de CDC venim encarant i continuarem encarant amb determinació’.

En el congrés de Reus, Oriol Pujol agafarà el relleu de la secretaria general a Artur Mas i els dos mil delegats que hi prenen part votaran una estratègia política que cerca la plena sobirania de Catalunya. Els ideòlegs del partit, amb Francesc Homs al davant, proposen un full de ruta en què la primera estació és la proposta d’un pacte fiscal. Ara, si fracassa, no hi ha de moment res definit. En parlem en aquest article amb persones rellevants de CDC i del seu entorn: Josep Rull, futur secretari d’organització; l’eurodiputat Ramon Tremosa; el president de la JNC, Gerard Figueras, i el director de la Fundació Catdem, Agustí Colomines. Tots quatre coincideixen a situar a l’horitzó l’estat propi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any