La llei de transparència no afecta a la monarquia

  • Un PP esquitxat per casos de corrupció aprova un avantprojecte de llei que considera delicte el malbaratament de diners públics

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.03.2012 - 18:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol del Partit Popular ha aprovat avui l’avantprojecte de la Llei de Transparència, que obligarà els polítics a informar en què gasten diners públics. En cap cas, però, la llei afectarà a la casa reial espanyola, que queda exclosa de la transparència que cerca l’avantprojecte. L’aprovació arriba en un moment que el Partit Popular omple titulars per múltiples casos de corrupció i pocs dies després de la condemna a sis anys de presó al president popular de les Illes, Jaume Matas. El cas Gürtel i les derivades que afecten el govern valencià també són a primera plana.

La llei que ara proposa el PP preveu sancions als polítics que ocultin factures, incompleixin el límit de dèficit públic o no aportin la documentació requerida pels tribunals o els òrgans de fiscalització comptable. A més, incorreran en delicte aquells càrrecs que malbaratin diners públics.

D’aquesta manera, la llei incorporarà una disposició addicional que modificarà el codi penal i on es tipificaran com a delicte les infraccions més greus en la gestió dels recursos públics. En concret, preveu una pena de fins a sis anys d’inhabilitació per als qui sobrepassin el pressupost aprovat.

Paral·lelament, el govern espanyol enllesteix el ‘portal digital de la transparència’, on la gent podrà enviar sol·licituds d’informació i que recollirà dades sobre concursos, subvencions i salaris d’alts càrrecs. Hom podrà saber a qui es concedeixen subvencions, quant costa una cimera internacional, quants funcionaris treballen en un organisme o quant cobren els alts càrrecs. Amb tot, hi haurà una llista tancada de qüestions sobre les quals no s’informarà, relatives a la seguretat i la protecció de dades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any