El micromecenatge finançarà els dos bous de Valls

  • Perquè hi haurà dos bous a Valls?

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.03.2012 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tant els impulsors del bou de l’AAEET i la Turba com els del bou de la UAF han iniciat campanyes de micromecenatge per a finançar aquests nous elements del bestiari ppopular vallenc.

Des de l’anunci de la recuperació del Bou de Valls el juny del 2011 per part de la Colla Gegantera el Calçot i el Casal Popular la Turba i la següent presentació d’un altre Bou de Valls per part de la Unió Anelles de la Flama, que els impulsors d’aquests dos nous elements del bestiari popular i tradicional sembla que es trepitgin els talons i no paren de sorgir iniciatives i campanyes de difusió dels dos projectes. Els primers ja van realitzar una campanya de participació ciutadana en la qual es podia donar l’opinió sobre com es volia que fos el bou. Per la seva part, la UAF va decidir que el seu bou seria també un element del bestiari de foc i per tant aquest binomi li permetria sortir en cercaviles festives i de foc. Ara els promotors de les dos bèsties engeguen sengles campanyes de micromecenatge per a finançar-se, estratègia nova en aquest àmbit ja que l’Ajuntament solia pagar la recuperació dels elements tradicionals, però aquest cop ja ha dit que no seria així.

El bou de l’AAEET i la Turba ha iniciat una campanya de micromecenatge en la qual es pot optar per tres participacions segons la quantitat econòmica que es vulgui aportar al projecte: vint-i-cinc, cinquanta i cent-cincuanta euros. Cadascuna d’aquestes tres participacions econòmques té una recompensa simbòlica, com són: una xapa i un iman, una samarreta limitada i una reproducció del bou, respectivament. Les samarretes i la reproducció del bou s’entregaran personalment el dia de la presentació del bou. Totes les participacions compten amb un diploma.

La UAF, en canvi, ha optat per una fórmula única però original: es demana una aportació de cinquanta euros a canvi de gravar el nom de la família al cos del bou, com a manera de “passar a la història” de la cultura popular i tradicional de Valls.

La presentació del bou de l’UAF ja te data, serà el dos de juny del 2012, en l’acte central de la celebració del 40è aniversari de la Unió Anelles de la Flama. El bou de l’AAEET i la Turba es presentarà provablement el setze de juny, en la Trobada de Gegants de Valls que organitza cada any la Colla Gegantera El Calçot-AAEET.

 

Perquè hi haurà dos bous a Valls?

La polèmica dels bous fa referència al fet que el bou és l’últim element del bestiari popular i tradicional que està documentat i que per tant tindria el dret a desfilar al Tomb del Poble de la Festa Major i a les celebracions oficials, tot i que aquest és un criteri que potser no estaria clar ja que en l’últim Tomb del Poble va desfilar el Lleó, un element que no estaria documentat a Valls.

La Colla Gegantera El Calçot no compta amb cap element tradicional documentat a Valls i per tant ara no pot sortir en les desfilades oficials; aquest seria el motiu pel qual es va decidir a recuperar-lo, ja que és la seva única oportunitat de ser present en aquestes celebracions amb un element de bestiari popular. El Calçot però, que forma part de l’AAEET, va pactar amb la Turba de fer-ho conjuntament perquè aquesta darrera entitat ja havia manifestat la seva voluntat de recuperar el Bou. De la unió de les dues entitats en va sortir la definició principal del projecte, que dóna importància al fet col·laboratiu i a la implicació de dues noves entitats en el seguici vallenc.

La UAF és l’entitat que ha recuperat la quasi totalitat del bestiari popular i tradicional vallenc, un fet que li dóna una major experiència i solvència, però també capacitat negociadora amb l’Ajuntament. La UAF també feia temps que preparava la recuperació d’aquest últim element del bestiari documentat i no va voler renunciar-hi, malgrat l’anunci de l’AAEET i La Turba. Les tres entitats eren coneixedores de les intencions de la resta, segons asseguren alguns dels seus membres, i tot i que es van realitzar diverses reunions, cap d’elles es va voler fer enrera.

 

Els bous de Valls al Carnaval

De moment, la polèmica dels dos bous ja es va fer present a la rua del Carnaval de Valls, en la qual una comparsa es va disfrassar de les maquetes dels dos bous (un és negre i l’altre blanc amb taques marrons) i es van fer acompanyar per un totero.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any