(Sa)badall obre amb molta intel·ligència el debat sobre el model de ciutat

  • Ahir es va inaugurar l'exposició 'Urbanoporosi' que vol ser el tret de sortida per a un debat profund sobre el model de ciutat que tenim i el que volem

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Eudald Griera
22.03.2012 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exposició, oberta a tothom des de dimarts a l’Aliança Francesa, presenta a través de la fotografia, la cartografia, un audiovisual i la cita d’alguns especialistes la decadència de centenars d’espais de la ciutat, i ho fa amb rigor i duresa, afilant l’Art com a eina de crítica. Urbanoporosi, aquest primer projecte de la fotògrafa Berta Tiana, i els geògrafs Bernat Lladó i Maties Serracant, es presenta doncs com un revulsiu perfecte per provocar la inquietud necessària per un debat profund, general i ampli entorn la ciutat i la lògica urbanística que la defineix. 

L’exposició sota la mirada crítica d’aquestes tres persones exemplifica, amb la nostra ciutat com a taló de fons, els efectes d’un model polític i econòmic de creixement i especulació sense precedents, i el llegat d’aquest després d’estimbar-se. Aquest és el punt de partida amb el qual el col·lectiu (Sa)badall, pretén generar de manera crítica, però àmplia, un debat entorn el model urbanístic que ens ha precedit, i que ha portat Sabadell a la situació actual. Per posteriorment reinterpretar la ciutat i aportar propostes, noves visions i nous conceptes sobre la utilitat, la influència i la relació entre les ciutats i els seus habitants.

Emmarcant la ciutat porosa

El proper dilluns 26 de març a les 7 del vespre tindrà lloc la primera d’una sèrie de xerrades i debats que, des de (Sa)badall tenen preparades per endegar el debat entorn el futur d’alguns dels espais abandonats o infrautilitzats de la ciutat. En aquesta es tracta sobretot d’aproximar el paper de l’art en tot aquest procés de redefinició urbanística. I ho fa de la mà de la gent de Sitzise, el Werens i l’entitat ‘Bruit du frigo’ (el soroll de la nevera) de Bordeus. Aquesta última és “un híbrid entre una oficina de disseny urbà, la creació col·lectiva i l’estructura de l’educació pública, que es dedica a l’estudi i l’acció sobre la ciutat i el territori habitat, a través d’enfocaments participatius, artístics i culturals”. Se situen doncs a la cruïlla entre el territori, l’art i la gent, desenvolupant projectes que ofereixen alternatives per imaginar i fabricar el lloc on vivim amb la participació de totes les parts interessades.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any