Jaume Matas, condemnat a sis anys de presó pel cas Palma Arena

  • El jutge el considera culpable de frau, falsedat, prevaricació i tràfic d'influències

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.03.2012 - 11:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tribunal de la secció primera de l’Audiència de Palma ha condemnat avui Jaume Matas a sis anys i dos dies de presó, segons la sentència (PDF) feta pública del primer judici del cas Palma Arena. L’han condemnat per frau a l’administració, falsedat documental, prevaricació i  tràfic d’influències per haver afavorit mentre era president el periodista Antoni Alemany, pagant-li 480.000 euros públics de manera irregular; Alemany, a més, li va fer campanya favorable des de les pàgines del diari El Mundo. Matas ha quedat absolt de malversar diners públics i ara pot recórrer la sentència al Tribunal Suprem espanyol.

Alemany ha estat condemnat a tres anys i nou mesos de presó. La fiscalia anticorrupció demanava vuit anys i mig de presó i vint-i-sis anys d’inhabilitació per Matas, i set anys i tres mesos de presó pel periodista Antoni Alemany. En el cas d’Alemany, se’l condemna per un delicte de prevaricació, un de falsedat de document oficial, un de falsedat de document mercantil en concurs amb un de malversació i un de tràfic d’influències.

D’una altra banda, l’ex-director general de comunicació, Joan Martorell, ha estat condemnat a un any i mig de presó (la fiscalia demana dos anys) amb els atenuants de confessió i de reparació del mal, per un delicte continuat de prevaricació, frau a l’administració i falsedat documental.

Al director de l’agència de comunicació Nimbus, Miquel Romero, l’han condemnat a un any un mes i quinze dies de presó per prevaricació i falsedat documental, després d’haver tingut també els atenuants de confessió i reparació.

Finalment, el tribunal ha absolut l’ex-cap de gabinet de Matas, Maria Umbert, dels delictes de prevaricació i de malversació i un de frau a l’administració, pels quals la fiscalia demanava un any i tres mesos de presó.

Els col·laboradors de Matas van assenyalar-lo en el judici

L’ex-cap de gabinet de Matas i ex-directora d’IB3, Maria Umbert, i l’ex-director de Comunicació del govern, Joan Martorell, van afirmar en les seves declaracions que era Matas qui decidia contractar serveis externs a través d’un ‘concurs pantalla’.

Umbert va confirmar que el periodista Antonio Alemany escrivia els discursos de caràcter més polític de l’ex-president balear perquè tenia estava més ben preparat i ella no se’n sentia capaç. Segons Umbert, Matas escollia qui li feia els seus discursos, i va ser ella mateixa qui va contracta Alemany, que li va demanar de no constar en plantilla perquè en aquell moment treballava per al diari El Mundo.

Per la seva banda, el que fou director de Comunicació de Matas, Joan Martorell, va negar que la idea de contractar una assessoria externa fos seva. El fiscal va presentar com a prova un document amb la seva signatura en la que l’encausat expressava la necessitat de contractar els serveis externs per fer uns informes i estudis. Martorell va dir que no va redactar cap document. A més, va assenyalar Matas quan el fiscal li va demanar qui va tenir la idea de fer un concurs per contractar aquells serveis. ‘Tractant-se del què es tracta, la idea va poder ser del president.’

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any