Llanos de Luna ignora una denúncia contra la guàrdia civil per parlar en català

  • Diputats d'ICV-EUiA, ERC i Solidaritat li demanen explicacions

VilaWeb
Redacció
19.03.2012 - 20:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una delegació de diputats d’ICV, ERC i Solidaritat s’ha reunit avui amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per demanar-li que investigués l’agressió que va patir un ciutadà el mes de gener per part de la guàrdia civil a l’aeroport del Prat per parlar en català. ‘Una vegada feta la investigació, la versió dels fets facilitada pel denunciant no ha quedat gens acreditada’, diu la delegada, que descarta ‘categòricament una actuació irregular per part dels agents de la guàrdia civil’.

El fet fou denunciat als mossos d’esquadra i l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, va anunciar que portaria el cas a Brussel·les. I els diputats volien que Llanos de Luna garantís que les forces de seguretat de l’estat respecten els drets lingüístics dels catalans.

Bosc: ‘Tenim un problema amb l’actitud de la delegació del govern espanyol’

A la sortida de la reunió, Alfred Bosch ha insistit: ‘No és de rebut que en moments de crisi com els actuals, la delegació del govern espanyol no tingui cap problema en generar conflictes artificials amb la llengua i les banderes, en comptes de reclamar dèficits estructurals que pateix Catalunya arran de l’actitud del govern espanyol, com el dèficit en infraestructures i els incompliments en matèria de finançament’.

Bosch ha explicat que la delegada del govern ha reiterat que creu fermament la versió de la Guàrdia Civil i que no es va produir cap agressió. Preguntada sobre una possible compareixença al Parlament per explicar els fets, Llanos de Luna ha dit que ‘actualment no hi ha una majoria parlamentària que reclami la meva compareixença’. Però davant la possibilitat de comparèixer en cas que en els propers dies es donés aquesta majoria, ha afegit que ‘tampoc vindria’.

López Tena: ‘Els catalans estan indefensos davant l’actuació de la policia espanyola’

El diputat de SI, Alfons López Tena, ha explicat que la delegada “dóna absoluta veracitat a l’informe elaborat per la Guàrdia civil que nega els fets” i que per tant “no pensa fer cap actuació al respecte”. López Tena considera que el fet que la delegada doni absoluta credibilitat a la versió dels agents “suposa que els catalans estiguin totalment indefensos davant de les actuacions de la policia espanyola a Catalunya” i ha recordat que el cas està essent investigat per la justícia.

L’agressió de la guàrdia civil

L’agredit, un advocat barceloní de 27 anys, va presentar una denúncia als mossos per haver estat vexat per dos guàrdies civils i haver rebut cops amb un objecte contundent a les cuixes i diversos cops al cap després de negar-se a parlar en castellà en un control de passatgers de l’aeroport del Prat, tal com li demanava una parella d’agents de la guàrdia civil.

L’escrit de denúncia que va presentar als mossos anava acompanyat del comunicat mèdic del CAP Pujol i Capsada, del Prat de Llobregat, on es detalla les lesions sofertes: ‘Eritema i lleu tumefacció al nivell de cara anterolateral (1/3 inferior) muscle esquerre, amb dolor a la palpació, molèsties a la palpació cara lateral esquerra del coll’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any