Vicent Moreno: ‘No ens en podem fiar, però donem un vot de confiança a la consellera’

  • Maria José Català es va reunir ahir amb Escola Valenciana · Hi haurà meses sectorials per a preparar el nou decret

VilaWeb
Redacció
16.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Educació, Maria José Català, va garantir ahir a Escola Valenciana que no suprimiria pas els actuals programes d’immersió lingüística i d’ensenyament en català. Ho van explicar ella mateixa i el president de l’entitat, Vicent Moreno, després de reunir-se per primera volta. Escola Valenciana va valorar positivament la predisposició de la conselleria a dialogar i a arribar acords.

Segons que va dir, Català confia a poder publicar al juliol el decret d’ensenyament plurilingüe de manera que ja es pugui aplicar el curs vinent a infantil, ‘amb un model que no trenca l’actual, amb molts bons resultats i que ha de continuar’. A més, la incorporació serà progressiva i coexistent amb els programes actuals: ‘Començarem a infantil amb un programa que garanteixi una presència important de l’anglès perquè la immersió es faça progressivament.’

Vicent Moreno va subratllar que havia obtingut de la consellera la garantia que la línia en català es mantindria. Escola Valenciana entén que el curs vinent es mantindran els programes establerts fins ara, el PEV, el PIL i el PIP. La novetat serà la incorporació progressiva de l’anglès a infantil, per més que no s’hagi concretat de quina manera. ‘No ens en podem fiar, però els donem un vot de confiança. Hem obert un diàleg.’

Per Vicent Moreno és inqüestionable que, per a assegurar la competència lingüística en català, castellà i una tercera llengua, cal prioritzar els programes d’immersió lingüística en català, ‘els òptims per a construir un vertader model plurilingüe’: ‘Ens preocupa que amb el nou model, el valencià es reduïsca a un estat de marginalitat, en l’ensenyament, i ho hem fet veure a la consellera.’ A més, Escola Valenciana recorda que no es parteix de zero i que cal tenir en compte les experiències dels centres d’immersió lingüística en català que ja incorporen l’anglès a infantil.

Així mateix, els representants d’Escola Valenciana valoren molt positivament que Maria José Català aboni una de les reivindicacions que l’entitat manté des de fa dècades: la catalogació lingüística dels professors de secundària. En aquest punt, la consellera va assegurar que el decret de plurilingüisme disposarà que els professors de secundària tinguin la capacitació lingüística en català.

La reunió amb Escola Valenciana és una de les reunions prèvies de la consellera amb la comunitat educativa. I a partir d’ara hi haurà meses sectorials per a preparar el decret.

L’entitat havia preparat dimarts un seguit de preguntes per a la consellera perquè expliqués el model plurilingüe que prepara. Fins ahir no havia dit res, fet que ‘havia generat una gran inquietud, per la possibilitat que se seguís el camí de Font de Mora, que volia eliminar la línia en català.

Escola Valenciana ha tornat a insistir en la importància del document ‘L’Escola Valenciana. Un model d’Educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià’, que va presentar l’any passat. Justament ahir el president de l’Associació Valenciana de la Llengua va ratificar el seu suport al document.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any