L’ex-primer ministre islandès nega tota responsabilitat en la crisi

  • Geir H. Haarde és jutjat per haver desatès els avisos sobre la crisi dels bancs que van fer fallida

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.03.2012 - 21:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Geir H. Haarde, primer ministre d’Islàndia entre el 2006 i el 2009, ha negat durant davant del jutge cap mena de responsabilitat en el col·lapse bancari que va patir Islàndia el 2008. Haarde ha dit que el govern no tenia cap manera de saber que els bancs estaven descapitalitzats i que no era feina seva obligar-los a reduir la seva exposició. ‘Ningú de nosaltres pensava que hi ha res de dolent en el sistema bancari’. És acusat d’haver desatès els avisos sobre la crisi dels bancs islandesos que van fer fallida.

La crisi econòmica i financera pel qual se’l jutja  va portar el país a la fallida bancària l’octubre del 2008. El parlament islandès va votar dijous que continués el judici penal contra Haarde, acusat d’haver violat la llei sobre la responsabilitat dels ministres i d’haver desatès els avisos sobre la crisi dels bancs islandesos que van fer fallida.

Segons la seva declaració, tampoc no ho havia cap signe clar que hi hagués d’haver un ‘crack’ imminent del sector bancari islandès, la qual cosa va empènyer l’estat a nacionalitzar els tres principals instituts crediticis i va situar el país al llindar de la fallida.

L’acusació

L’acusació, representada pel parlament, considera que Haarde va tenir una conducta greu quan les institucions financeres i la tresoreria estatal d’Islàndia es trobaven en perill. Un perill que ell havia d’haver tingut en compte. Haarde és jutjat pel Landsdómur, un tribunal especial per a processos que afecten membres del govern, instituït el 1905 i que fins ara no havia actuat mai.

Aquest és el primer dirigent mundial incriminat per la crisi financera mundial. Des del primer moment Haarde ha negat que hagués violat la llei de responsabilitat dels ministres per no haver fet cas dels avisos d’una crisi imminent dels principals bancs islandesos, i demana que es tanqui el cas, que ell considera una farsa i un procés polític.

Haarde és l’únic polític processat fins ara, però hi ha veus que demanen que també sigui processat David Oddsson, primer ministre conservador entre el 1991 i 2004 i principal impulsor de la política neoliberal que va abocar Islàndia a la bancarrota.

Arran de la fallida dels bancs islandesos i de les protestes populars consegüents, l’1 de febrer de 2009 va dimitir el govern en ple. En les eleccions posteriors els electors van optar pel Partit Socialdemòcrata de Jóhanna Sigurðardóttir, partidari de no cedir a la pressió del Fons Monetari Internacional i de la Gran Bretanya i dels Països Baixos, que exigeixen compensacions al petit país pels deutes contrets per la indemnització del banc Icesave. A més, el nou govern promou la reforma de la constitució, a través d’una assemblea popular que ja l’ha elaborat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any