El cas Urdangarin esquitxa ara a Camps i Barberà

  • La batllessa intenta desvincular-se'n · El duc de Palma s'hauria reunit amb tots dos abans de l'adjudicació del València Summit a l'institut Nóos

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La batllessa de València, Rita Barberá, s’ha afanyat a negar cap mena de responsabilitat amb els contractes signats per Turisme València per a la celebració de les jornades sobre turisme i esport València Summit signades amb l’Institut Nóos, presidit pel duc de Palma, Iñaki Urdangarin. Segons fonts citades per diversos mitjans, Urdangarin va declarar al jutge que s’havia reunit amb Barberà i amb l’ex-president de la Generalitat, Francisco Camps, pocs dies abans de l’adjudicació d’aquests contractes, ara investigats per un suposat desviament de fons.

Urdangarin va explicar que després de reunir-se amb Barberà i amb Camps a la Generalitat li van adjudicar, al cap de tres dies, un contracte. Va afegir que el seu soci, Diego Torres, va portar els projectes fets a la reunió i que fou Torres mateix que va portar les qüestions econòmiques. I finalment es va desmarcar de cap sobrecost i de les despeses de les jornades que va organitzar la fundació.

Barberà: ‘Jo no he signat res’

La batllessa assegura que Turisme València, que és la fundació municipal que va signar els contractes, no depèn directament del consistori, que la participa en un 33%, i que els òrgans de govern que té van ser els que van acordar i aprovar la celebració de l’esdeveniment. ‘Saben vostès perfectament que no hi ha el més mínim conveni, que jo no he signat res, per tant els prego serenitat i tranquil·litat perquè tot està com estava’, va assenyalar Barberá als mitjans.

Frau fiscal, evasió de capital, desviació de fons públics i falsedat documental

Estirant els contractes, documents i factures, la policia judicial a les ordres del fiscal Horrach va comptabilitzar fins a 5,8 milions rebuts per Nóos entre 2004 i 2007 a través de convenis adjudicats a dit pels governs valencià i balear. Bona part d’aquests diners van poder ser desviats per Urdangarín i Torres a empreses pròpies com Nóos Consultoría Estratégica o De Goes Center for Stakeholder Management. Per fer-ho, segons el fiscal, habitualment inflaven els preus facturats a les administracions públiques per part de l’Institut Nóos i simulaven la contractació dels serveis a altres societats mercantils controlades per ells mateixos, amb vincles a paradisos fiscals com Luxemburg, Panamà i Belize.

A València, es van organitzar els anomenats Valencia Summit els anys 2004, 2005 i 2006 per uns 3,5 milions, uns congressos dedicats també a l’àmbit empresarial, turístic i esportiu. Dins d’aquest pressupost, es van incloure gairebé 20.000 euros en flors i 368.000 euros en viatges. Entre els bitllets d’avió i tren pagats, s’inclouen els viatges d’Urdangarin, Torres i gran part dels treballadors de l’Institut Nóos. També es van dedicar més de 140.000 euros a càtering i quasi 190.000 a allotjament.

Per una altra banda, l’ex-president balear, Jaume Matas, ha reconegut  que els convenis signats amb Urdangarin es feien perquè era el duc de Palma qui els proposava i ‘duia el nom de la ciutat per tot el món’. Els anys 2005 i 2006 es van fer dos fòrums de ben pocs dies per promoure el turisme a través de l’esport. El primer va costar 1,2 milions d’euros, i el segon, 1,1 milions, cost que alguns experts consideren desproporcionats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any