França i Regne Unit reconeixen el Consell Nacional Sirià com a ‘interlocutor legítim’

  • L'ONU i la Lliga Àrab nomenen Kofi Annan com a enviat especial conjunt a Síria en la cimera internacional per a decidir accions contra el règim

VilaWeb
Redacció
25.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers francès, Alain Juppé, va recordar ahir en la cimera internacional per a decidir accions contra el règim sirià que la UE congelarà dilluns els actius del Banc Central Sirià com a part de l’enduriment de les sancions. A més, va declarar el Consell Nacional Sirià, principal organització d’oposició al govern de Baixar al-Assad, ‘interlocutor legítim’ de la comunitat internacional. El ministre d’Afers Estrangers del Regne Unit, William Hague, també ha decidit reconèixer el CNS com a ‘interlocutor legítim’. Aquest mateix procés és el que van seguir britànics i francesos a Líbia per contribuir a enderrocar el règim de Gaddafi.

Cimera internacional a Tunísia per a decidir accions contra el règim sirià

El grup Amics de Síria, impulsat per la Lliga Àrab i format per una setantena de països i organitzacions internacionals, es va reunir ahir a Tunis amb l’objectiu de demanar al règim del president sirià, Baixar al-Assad, que aturi en quaranta-vuit hores els ‘assalts en àrees civils’, per a facilitar l’accés humanitari a les zones més castigades pel conflicte i permetre entrar a les ciutats que es troben més assetjades i castigades, com Homs, Deraa i Zabadani.

En l’esborrany de la cimera d’Amics de Síria, en què participen la Lliga Àrab, l’Organització de la Conferència Islàmica, la Unió Europea i els Estats Units, però no Rússia i la Xina (principals valedors de Baixar al-Assad), s’hi defensa un blocatge en la venda d’armes a Síria, l’embargament petrolier al país i la reducció de les relacions diplomàtiques amb Damasc.

El grup, on també tenen veu els principals grups opositoris sirians, es compromet alhora a reforçar les sancions per a pressionar el règim sirià, amb mesures com la prohibició de viatjar-hi i la congelació de béns.

Kofi Annan, enviat especial

Paral·lelament, els secretaris generals de les Nacions Unides (ONU) i de la Lliga Àrab, Ban Ki Moon i Nabil Elaraby, respectivament, han nomenat l’ex-secretari general de l’ONU, Kofi Annan, com a enviat especial conjunt a Síria. Annan ‘aportarà les seves bones maneres de fer per posar fi a tota la violència i la violació de drets humans i promourà una solució pacífica a la crisi siriana’.

En un any de conflicte, algunes ONG calculen que han perdut la vida a Síria més de set mil set-centes persones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any