Clam a Castelló pel retorn de TV3

  • Uns 15.000 manifestants van recórrer passat dissabte els carrers de la ciutat per reclamar el retorn de les emissions, un any després de l'apagada

VilaWeb
Redacció
18.02.2012 - 22:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els carrers de Castelló ses van omplir de gom a gom, amb uns 15.000 manifestants que han volgut dir al president de la Generalitat: ‘#FabraVolemTV3‘. La manifestació va aplegar gent vinguda d’arreu del territori i va ser encapçalada per representants de la cultura, el sindicalisme i la política, demanant que s’impulse una solució de futur, que es pose fi a la situació actual i recordant que la reivindicació encara és viva. ‘Li recordem al govern valencià en territori del president Fabra que la majoria de la societat valenciana vol les emissions de TV3’, va declarar el coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, un cop acabada la manifestació.

Gisbert va valorar el canvi de situació que podria significar que ara presidisca la Generalitat Alberto Fabra, i no Camps. ‘De la bel·ligerància de Camps hem passat a una no bel·ligerància amb Fabra. Però ara volem que es passe d’una actitud passiva a una d’activa, perquè ja no hi ha excuses. Està clar que la majoria de la societat valenciana vol TV3’.

I va admetre una certa desconfiança enversa el govern de Fabra, després de les declaracions de divendres del vice-president, José Císcar, dient que les emissions de TV3 serien possibles quan es disposés d’un nou múltiplex de TDT i si el govern català repectava ‘les senyes d’identitat valencianes’. Gisbert va opinar: ‘Poden ser dues coses: o bé un discurs adreçat al consum intern, destinat a calmar determinades bases perquè no se’ls acuse de carrergar-se l’herència de Camps, i podria significar que Fabra no significaras un canvi real. Ho sabrem en els pròxims mesos, que és quan Fabra hauria de fer un gest positiu’.

Personalitats en la manifestació

A primera fila hi anava Vicent Climent, rector de la Universitat Jaume I de Castelló; Eliseu Climent, president d’ACPV; Joan Francesc Mira, de la junta directiva d’ACPV; Teresa Parejo, de la plataforma Sense Senyal; Vicent Pitarch, de l’Institut d’Estudis Catalans; Lluís Meseguer, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana; Maria Nebot, de Castelló per la Llengua; Maribel Peris, del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló; Guillem Palomo, president del Centre Excursionista de Castelló, i l’escriptor Vicent Usó.

Rere una segona pancarta, amb el lema ‘Per la legalització de les emissions de TV3’, hi havia Encarna Barragán, de Comissions Obreres; Tino Calero, d’UGT; Àlvar Anyó, d’Intersindical Valenciana; Francesc Colomer, del PSPV; Josep Maria Panyella, president del Bloc; Joan Baldoví, diputat de Compromís; Marina Albiol, diputada d’EUPV; Núria Arnau, d’ERPV; Pura Peris, dels Verds; Josep Guia, del PSAN, i Alfons López Tena, diputat de Solidaritat Catalana per la Independència.

La manifestació havia començat a les sis de la vesprada a la plaça de les Faroles i ha acabat a la plaça de l’Ajuntament, on el lingüista Vicent Pitarch ha fet la lectura del manifest reclamant que es posi fi a l’apagada.

Un any sense senyal

La desconnexió dels repetidors d’ACPV, el 17 de febrer de 2011, va posar punt final a vint-i-sis anys d’emissions. L’apagada va tenir una resposta molt contundent des de la societat civil, en forma de concentracions i manifestacions espontànies a tot el País Valencià, i l’aprovació de nombroses mocions municipals. El punt culminant va ser la multitudinària manifestació que el 16 d’abril va omplir amb unes cent mil persones els carrers més cèntrics de València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any