Els serbis del nord de Kosovë fan un referèndum sobre la independència

  • Hii participen quatre municipis · El fet pot tornar a encendre la tensió i dificultar la candidatura de Sèrbia a la UE

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els habitants dels quatre municipis de majoria sèrbia del nord de Kosovë (Severna Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok i Leposavic), fora de control de Pristina des de la proclamació de Kosovë com a estat independent el 2008 decidiran, entre avui i demà, en un referèndum no vinculant si accepten l’autoritat de les institucions kosoveses al nord del riu Ibar, que separa les comunitats en litigi. Els convocants del referèndum volen demostrar l’oposició d’aquest territori serbi tant a la independència de Kosovë com al govern de Pristina.

 

Segons Sèrbia, que verbalment no hi dóna suport, el fet pot obstaculitzar encara més que sigui un país candidat de ple dret a entrar a la UE. Brussel·les ha de decidir, no pas més tard del març, si l’accepta com a candidat o no, encara que al desembre ja li ho va denegar justament per la violència a la regió. Però els responsables polítics serbis de Kosovë no han fet cas de la petició del ministre de Kosovë i Metohija, Goran Bogdanović, que els va demanar en nom de Sèrbia que no tiressin el referèndum endavant.

Segons Kosovë i la missió de l’OTAN sobre el terreny, la consulta pot desfermar una nova onada de violència com la de l’estiu passat. Des del juliol, la presència de funcionaris albanesos als passos fronterers amb Sèrbia ha agreujat la tensió, de manera que ja hi ha hagut unes quantes topades entre les dues comunitats en litigi i amb les forces d’interposició desplegades en aquella àrea.

Tampoc no ho veuen amb bons ulls la resta d’enclavaments de majoria sèrbia al centre i el sud de Kosovë.

El portaveu de la Missió d’Administració Provisional de les Nacions Unides de Kosovë (UNMIK), Olivier Salgado, va dir ahir que el referèndum al nord del país es feia contra la llei i que, per tant, no tenia validesa legal.

La votació es farà avui i demà a vuitanta-dos col·legis electorals de Severna Kosovska Mitrovica, Zvecan i Zubin Potok, i dimecres a Leposavic, on hi ha l’únic batlle de la regió que és del Partit Democràtic de Sèrbia, el partit que actualment governa Belgrad. Els resultats definitius no se sabran fins el dia 19.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any