El Govern aprova definitivament el Pla especial urbanístic del parc eòlic de la Serra del Tallat

  • Una sentència del TSJC que després va ser tombada pel Suprem obligava a enderrocar 25 torres situades al terme de Vallbona de les Monges

VilaWeb
Redacció
06.02.2012 - 17:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica l’aprovació definitiva del Pla especial urbanístic (PEU) del Parc eòlic de la Serra del Tallat, situat als termes municipals de Passanant i Belltall a la Conca de Barberà, i Vallbona de les Monges, a l’Urgell. Aquesta aprovació arriba després que al maig una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dictava que s’havien d’enderrocar 25 torres d’aerogeneradors ubicats al terme de Vallbona. Després del recurs del Govern i el promotor, Energies Eòliques de Catalunya, el Tribunal Suprem (TS) va tombar la sentència que havia donat la raó inicial a entitats ecologistes que veuen el parc il·legal pel seu impacte ambiental.

En l’aprovació publicada al DOGC, signada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recorder, es matisa que en relació a la subestació transformadora construïda al mig del fondo de Blancafort, el promotor haurà de prendre les mesures adients per evitar danys a les instal·lacions o a tercers com a conseqüència de la força de les avingudes. Així mateix, recalca que contra la resolució es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el TSJC en el termini de dos mesos a comptar des de la data de la publicació al DOGC:

Aquesta aprovació definitiva del PEU del Parc eòlic de la Serra del Tallat arriba després que al maig de 2011 una sentència del TSJC promoguda per la denúncia de les entitats ecologistes Ipcena i la Plataforma Salvem el Tallat, obligava a l’enderroc de 25 torres aerogeneradors situades al terme de Vallbona de les Monges. La raó era que no estava avalat per un pla urbanístic que reservés el sòl rústic on es troben per a una instal·lació d’aquest tipus.

Posteriorment, el Govern i Energies Eòliques de Catalunya van començar a preparar el Pla especial urbanístic i van presentar un recurs al Suprem contra la sentència per evitar l’ordre judicial d’enderroc. Al novembre, el Suprem es va pronunciar i va anul·lar la sentència del TSJC que obligava a tirar a terra els 25 molins del terme de Vallbona.

El Parc eòlic de la Serra del Tallat, que es va posar en marxa el 2007, va suposar una inversió superior als 100 milions d’euros. En total compta amb 33 molins que generen 49,5 megawats d’energia, que estan connectats a un segon parc, el del Vilobí (Garrigues), de 40,5 megawats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any