Mas cerca la complicitat de Rajoy a la Moncloa

  • Li parlarà de la demanda del pacte fiscal i dels deutes pendents amb Catalunya, però no n'espera cap compromís

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.02.2012 - 17:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, es reuneix avui amb el president espanyol, Mariano Rajoy, a la Moncloa (Madrid) per parlar-li del pacte fiscal i dels deutes pendents amb Catalunya. Però el govern català no n’espera cap gran compromís, segons que va donar entenent el portaveu del govern, Francesc Homs. En tot cas, n’espera lleialtat institucional i col·laboració: ‘No podem pas convertir la reunió en un festival de retrets.’

Els grans temes de l’agenda de la reunió són, segons que va anunciar Homs, les mesures per a l’impuls de l’economia i la necessitat que hi hagi reformes estructurals profundes; les mesures d’equilibri pressupostari i d’austeritat, i l’autogovern i la capacitat de Catalunya de decidir en qüestions com el pacte fiscal i les infrastructures.

Amb tot, i atenent les frustracions en reunions semblants en anys anteriors, el govern diu que prefereix rebaixar les expectatives i situar els termes de la negociació en l’àmbit de la lleialtat institucional. ‘Venim d’una història de moltes promeses i ni cinc de calaix després. I caure presoners de compromisos no té sentit’, va dir Homs. I va afegir: ‘No ens instal·larem en un marejar la perdiu constant. La voluntat és de plantejar tot el que defensem, responent a un sentir majoritari de país escamat amb les experiències amb governs de diversos colors. L’experiència ens obliga a fer les coses amb bona voluntat, però sense deixar que les coses s’eternitzin’.

L’oposició, recelosa de la reunió

La portaveu parlamentària del PSC, Laia Bonet, es va mostrar ahir ‘preocupada’ perquè el govern vulgui ‘prioritzar més el to de la reunió que els continguts’. ‘No es pot perdre una oportunitat’, va sentenciar la socialista. I és que pel PSC, els catalans ‘no entendrien que després de parlar de trancar costures de la constitució i l’estatut per obtenir el que ens pertoca, acabem apareixent de forma sotmesa a decisions regressives, tant per la recentralització com socialment’.

ICV-EUiA, d’altra banda, va reclamar a Artur Mas que defensi una flexibilització del ‘dogma’ que suposa la limitació del dèficit públic. El portaveu adjunt de la coalició, Jordi Miralles, va indicar que el president de la Generalitat hauria de defensar davant Mariano Rajoy la necessitat de revisar a l’alça els límits de dèficit per evitar que els ciutadans en pateixin les conseqüències.

La portaveu d’ERC, Anna Simó, va instar Mas a extreure de la reunió amb Rajoy ‘el què, el quan i el com’ del pagament dels deutes de l’estat amb Catalunya. Aquesta qüestió no ha de ser, però, la única prioritat de la reunió. Pels republicans, cal que el president de la Generalitat ‘posi el concert econòmic en el centre del debat i no com a tema subsidiari’.

Solidaritat, per la seva part, no espera ‘res’ de la reunió. Alfons López Tena va explicar ahir que es tracta d’una reunió entre ‘l’amo i la minyona’ i que només demostrarà la posició ‘absolutament subordinada’ del govern català a l’espanyol. ‘El senyor Mas només va a parar la mà perquè aquell que roba 20.000 milions cada any sigui una mica amable amb Catalunya’, va lamentar.

Per últim, el diputat de Democràcia Catalana, Joan Laporta, va reclamar a Artur Mas que aprofiti la reunió amb Mariano Rajoy per ‘buscar solucions a l’empobriment del país’ i que deixi de costat ‘allò del bon clima, les bones relacions i el bon rotllo’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any