S’acosta la gran onada de fred siberià

  • La temperatura descendirà fins a xifres històriques i pot nevar fins a cota zero aquesta matinada

VilaWeb
Redacció
01.02.2012 - 10:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’onada de fred siberià provinent de l’est d’Europa ja s’acosta (seguiment a Twitter). Catalunya Nord, Catalunya, les Illes i el nord del País Valencià són a punt d’endinsar-se en un ambient gèlid durant uns dies, ja que les temperatures poden descendir fins als 20 graus sota zero al Pirineu, -12 a les comarques de l’interior, i -6 a la costa. Seran les temperatures més baixes de les últimes dècades. També es preveu que glaci a qualsevol punt i que nevi a cotes baixes, cosa que fa probable que la neu arribi fins arran de mar aquesta matinada i demà.

Les comarques del prelitoral català i la zona dels Ports són en risc de neu, amb una probabilitat d’entre el 30% i el 70% que nevi avui. De cara a demà, l’avís per risc de fred i neu s’estén a bona part del país, sobretot a les comarques del nord, Menorca i la zona nord-oriental de Mallorca. En aquests casos, els serveis meteorològics avisen del risc important per l’onada de fred i per la neu. A Catalunya Nord i l’Empordà també caldrà estar alerta pel vent, que bufarà amb ratxes de fins a 90 km/h.

Demà, doncs, el fred siberià ja haurà arribat. Les baixes temperatures coincidiran també amb pluja feble, i això podrà fer que nevi a cotes molt baixes, sobretot a les comarques litorals.

Tenint en compte les previsions meteorològiques, les institucions ja es preparen per a rebre el fred siberà i la neu. Molts ajuntaments tenen a punt reserves de sal i tractors llevaneu i ja han decidit de tancar fonts públiques per evitar que es glacin. També s’intensificaran diversos plans municipals per tenir cura, sobretot, dels sense sostre.

El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès un avís per neu a cotes baixes i fred intens, i també hi ha activada la fase de prealerta del pla de Protecció Civil de Catalunya.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any