La gran desocupació juvenil, assignatura pendent de la UE

  • La cimera europea d'avui provarà de tancar també un tractat de disciplina fiscal per als estats · Rajoy s'estrena a Brussel·les

VilaWeb
Redacció
30.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La desocupació entre el jovent, els menors de 25 anys, és cada vegada més preocupant al conjunt d’estats membres de la UE, sobretot a Espanya (gairebé el 50% de taxa de desocupació), Grècia (46%), Eslovàquia (35%), Portugal (30%) i Itàlia (30%). Els caps d’estat i de govern de la UE tenen avui en l’agenda de la cimera d’avui a Brussel·les el problema de la desocupació, però sense que hi hagi per ara propostes concretes. A més, aprovaran enmig d’una vaga general a Bèlgica, el nou tractat per a reforçar la disciplina fiscal a l’eurozona.

Aquesta iniciativa és impulsada per Alemanya i el Banc Central Europeu, de la qual s’ha exclòs el Regne Unit, per intentar recuperar la confiança dels mercats i frenar la crisi de deute.

Pel que fa a les mesures per a reduir la desocupació, no s’espera que s’aprovin mesures concretes en aquest sentit, més enllà de fer una nova crida a reformes laborals i redirigir els fons europeus que encara no s’han gastat a la lluita contra la desocupació juvenil.

A l’agenda de la reunió no hi ha previst tractar una revisió dels objectius de reducció del dèficit per a Espanya a fi d’ajustar-los al nou escenari econòmic de recessió, tot i que el tema podria examinar-se si Mariano Rajoy (que s’estrena a Brussel·les) o el primer ministre italià Mario Monti ho plantegen. El govern espanyol ha reiterat aquests últims dies que ‘de moment’ té previst complir l’objectiu de reduir el dèficit del 8% al 4,4%, tot i que ha dit que espera que Brussel·les li doni més temps, cosa que el comissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn, descarta.

La primera cimera de dirigents europeus del 2012 arriba en un moment de menys tensió als mercats. La injecció en massa de liquiditat a tres anys a la banca per part del Banc Central Europeu ha aconseguit relaxar la prima de risc d’Itàlia i Espanya les últimes setmanes, malgrat les rebaixes de nota de les agències d’avaluació. No obstant això, la comissió espera una ‘recessió moderada’ a la UE durant el primer semestre de l’any.

Vaga general

La cimera de la UE coincideix avui amb una convocatòria de vaga general a Bèlgica en protesta pels ajustos aprovats pel nou govern de coalició dirigit pel socialista Elio Di Rupo, i que previsiblement paralitzarà el transport.

La vaga ha complicat l’organització de la reunió de caps d’estat i de govern a Brussel·les, i les autoritats belgues han previst fins i tot la possibilitat que els assistents a la cimera aterrin a la base militar de Beauvechain, en comptes de l’aeroport de Zaventem, i que es traslladin amb helicòpter fins a la seu del Consell Europeu per esquivar qualsevol blocatge de la circulació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any