Grècia no vol sentir parlar d’un control del seu pressupost per Brussel·les

  • Alemanya ha proposat enviar un 'comissari del pressupost' amb dret de vet · La troica estima en 145.000 milions d'euros el segon rescat

VilaWeb
Redacció
29.01.2012 - 09:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern grec ha refusat categòricament la proposta d’Alemanya de controlar el seu pressupost amb la figura d’un comissari amb dret de vet i amb plens poders. La proposta s’ha formulat en la negociació del segon paquet d’ajuda financera que la troica (BCE, FMI i UE) estima que pot arribar als 145.000 milions d’euros.

El diari britànic ‘The Financial Times’ ha aconseguit una còpia de la proposta alemanya. Pretén que el ‘comissari del pressupost’ pugui vetar decisions del govern grec, especialment quan no estiguin en consonància amb el full de ruta marcat per Brussel·les o la troica. ‘Tenint en compte el decepcionant compliment de les directrius plantejades fins ara, Grècia ha d’acceptar traslladar la seva sobirania pressupostària a les instàncies europees durant un període de temps’, diu el document.

D’aquesta manera, ‘si el futur tram de rescat no és desemborsat, Grècia no podrà amenaçar als seus creditors amb la fallida, i haurà d’acceptar més reduccions de la despesa’, concreta el document.

El portaveu del govern grec, Pantelis Kapsis, amb un to enfadat, ha deixat clar que el pressupost de Grècia ha de romandre sota la seva absoluta responsabilitat.

La troica, conformada pel Banc Central Europeu (BCE), el Fons Monetari Internacional (FMI) i la Unió Europea, calcula que el segon rescat de Grècia arribarà als 145.000 milions d’euros, és a dir, 15.000 milions d’euros més dels previstos que hauran de ser aportats pels governs de la zona euro.

Segons el setmanari alemany ‘Der Spiegel‘, l’aportació addicional respon al deteriorament de la situació econòmica grega. En principi, procedirà de fons públics perquè es considera que no es pot aconseguir més finançament dels creditors privats. Avui és previst que Atenes i els propietaris del deute grec acordin les condicions de la barata que reduïrà el deute prop del 50%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any