La policia federal nord-americana tanca Megaupload per ‘pirateria’

  • És un dels portals d'intercanvi d'arxius més importants del món

VilaWeb
Redacció
19.01.2012 - 21:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els fiscals federals de Virginia han tancat un dels portals d’intercanvi d’arxius a internet més grans del món, Megaupload.com, i acusen el seu fundador i sis responsables més de violar les lleis de pirateria. La companyia, a la qual els denunciants titllen de ‘Mega Conspiració’ és acusada de desenvolupar una trama que ha fet perdre uns 500 milions de dòlars -uns 385 milions d’euros- als propietaris de drets d’autor i que ha generat més de 175 milions en ‘beneficis il·legals’, segons el text de l’acusació.

L’acusació s’ha concretat avui, l’endemà que moltes pàgines web van tancar en protesta de dues propostes al congrés per blocar webs que permetin de descarregar obres amb drets d’autor, prohibir-hi la publicitat i impedir-ne el finançament.

A principi de mes, un jurat de Virginia va acusar els responsables de Megaupload de delictes relacionats amb la propietat intel·lectual i l’emblanquiment de capitals, càrrecs que poden comportar dècades de presó. ‘A canvi d’un pagament, la Mega Conspiració ofereix reproducció i distribució ràpida de còpies infractores d’obres amb drets d’autor des dels seus servidors ubicats arreu del món’, indica el document acusatori.

Així mateix, s’han executat una vintena d’ordres de registre als Estats Units i en vuit país més, i s’han intervingut actius i pàgines per valor d’uns 50 milions de dòlars. Els fundadors de l’empresa -Kim Dotcom, també conegut com Kim Schmitz i Jim Tim Jim Vestor, i Mathias Ortmann, han estat acusats. També són acusats directius com el cap de màrqueting de la companyia, Finn Batato i el cap de desenvolupament, Sven Echternach.

Dotcom, Batato, Ortmann i altres individus acusats han estat detinguts aquest dijous a Auckland, a Nova Zelanda, per les autoritats locals, segons el Departament de Justícia dels Estats Units. Echternach i dos acusats més no han estat localitzats.

Protesta contra el SOPA

Fa setmanes que les principals empreses d’internet van aixecar-se en peu de guerra contra el SOPA (Stop Online Piracy Act), projecte de llei nord-americà que veta les descàrregues de la xarxa, i que és equivalent a la llei Sinde espanyola o a la llei Hadopi francesa. Google i Wikipedia van capitanejar ahir una acció de protesta, que en alguns casos va incloure l’apagada. S’hi van sumar desenes de webs. N’esmentem unes quantes: Reddit, Mozilla, BoingBoig, Free Software Foundation, Destructoid, WordPress, Twitpic, Minecraft i FreePress.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any