El pressupost arriba al parlament amb l’únic aval del PP

  • La previsible abstenció dels populars permetrà de tramitar els comptes · El govern ja assumeix que cap partit no hi votarà a favor

VilaWeb
Redacció
18.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El segon pressupost restrictiu de la Generalitat, amb les mesures fiscals que l’acompanyen, podran tramitar-se avui al parlament, perquè el PP, igual que l’any passat, segurament que s’abstindrà a l’hora de votar-lo. Amb això CiU podrà tombar les esmenes a la totalitat que hi han presentat els altres partits: PSC, ICV-EUiA, ERC i Solidaritat. Els comptes presentats per Andreu Mas-Colell pugen a 37.024 milions, un 0,7% més reduïts que no els del 2011.

 

En la sessió parlamentària d’avui Mas-Colell presentarà el pressupost, i en acabat tots els grups que hi han presentat esmenes tindran un torn de trenta minuts per a defensar-les. Després de la rèplica del govern els ponents de les esmenes podran tornar a intervenir-hi. Finalment parlaran els grups que no han presentat cap esmena. Si, com és previsible, les esmenes a la totalitat són desestimades, el pressupost continuarà el tràmit en comissió, on es podran presentar esmenes parcials a cada apartat del pressupost, però ja no es podrà tocar ni la quantitat d’ingressos, ni la de despeses.

La possibilitat d’aliança sobre els comptes es limita al PP

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha admès que no hi ha cap partit que acabi votant a favor del pressupost, a més de CiU, i a part del diputat no adscrit, Joan Laporta, que ja va manifestar que hi donava suport. Però Homs els ha demanat que en facilitin la tramitació, primer, i l’aprovació, després, mitjançant si més no l’abstenció, atès el neceessari sacrifici, en paraules fetes servir per el mateix govern, que encara cal dur a terme enguany. Hi ha uns partits que d’entrada han criticat l’essència del pressupost, per diferents motius: ICV-EUiA, Solidaritat i Ciutadans, i és improbable que no hi votin a favor.

En canvi, tant el PSC com ERC s’havien mostrat disposats a facilitar l’aprovació del pressupost, però hi plantejaven algunes modificacions. Els republicans veien bé l’aplicació de la taxa turística, però demanaven també un increment del tram autonòmic de l’IRPF en les rendes més altes i que es fes marxa enrere en la retallada a TV3, a més d’un compromís ferm amb el concert econòmic. El PSC veia bé l’aplicació d’una taxa turística, però demanava més progressivitat en els impostos per a les rendes més altes. Tant socialistes com els republicans, aquests en l’últim moment, finalment van presentar esmena a la totalitat, i han assegurat que hi ha un canvi de favors entre CiU i PP a Madrid i a Catalunya.

Com afecta la reducció de la despesa en salut, ensenyament i benestar

Els departaments que més veuran reduït el pressupost són els de Presidència, Territori i Economia i Coneixement. El govern considera que ‘s’ha tocat os’ en àmbit com la Salut i l’Ensenyament després de la retallada de l’any passat. Amb tot, per a aquest 2012 la despesa en el departament d’Ensenyament serà de 238 milions inferior a la del pressupost anterior; a Salut, de 432 milions menys; i a Benestar Social, 18 milions menys.

Les noves taxes

En la llei d’acompanyament del pressuposts (PDF) s’estableix una taxa turística, que gravarà amb tres euros les estades de cada nit en hotels de cinc estrelles i creuers; dos euros per als hotels de quatre estrelles i un euro per a la resta d’allotjaments. La taxa s’aplicarà fins a un màxim de deu nits. L’impacte recaptatori s’estima en 100 milions d’euros, que es destinaran al fons de per a la promoció del sector turístic. I el tiquet moderador sobre la medicament receptat. Tothom qui disposa de targeta sanitària haurà de pagar un euro per cada medicament prescrit. Es preveu recaptar uns 102 milions.

Possibles exempcions

El govern s’ha mostrat obert, tant amb partits com amb el sector turístic, a parlar de possibles exempcions de la taxa turística: en podrien quedar exclosos finalment càmpings i cases rurals. Pel que fa al tiquet moderador, el conseller Boi Ruiz va descartar que hi hagués exempcions per a col·lectius, com ara pensionistes o malalts crònics, tal com demanen altres partits; en canvi, el govern planteja que l’exempció sigui per a algunes persones, ‘per raons bàsicament econòmiques’ i en uns moments determinats.

Contenció de l’endeutament, però més pagament d’interessos

Segons el govern, l’esforç de contenció de la despesa i de reducció del dèficit implica una menor necessitat d’endeutament públic. En aquest sentit, la previsió del govern és que el deute de la Generalitat a final del 2012 representarà el 19,8% del PIB; el creixement serà de 0,8 punts respecte de l’any anterior, la qual cosa significarà que pràcticament es mantindrà, en contraposició amb l’augment notable experimentat aquests últims anys.

Tot amb tot, caldrà fer front al pagament d’interessos: la tercera partida amb més despesa en el pressupost és justament la dels interessos: la Generalitat pagarà aquest any 1.994 milions, respecte dels 1.478 de l’any anterior, fet que suposa un creixement del 35%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any