Creix la indignació per l’actitud dels sindicats dels mossos

  • Ja han abandonat la mesura de parlar només en castellà, però les crítiques s'han multiplicat a la xarxa · Jordi Pujol diu que 'fan mal al país' · Un grup de mossos rep Mas amb crits de 'Viva España'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les protestes dels sindicats de mossos han generat una forta animadversió a la majoria de la població. Ahir van decidir d’abandonar l’esperpèntica mesura de parlar només en castellà, però les crítiques a l’actitud demostrada es van multiplicar a la xarxa amb les etiquetes #protestamossos, #mossos i #mossoflauta, a més de nombrosos esments a un dels promotors de la mesura: Toni Castejón (@CastejonToni), portaveu de CC OO. 

Però és que, a més, un grup de mossos va rebre a Lloret Artur Mas cantant el ‘Viva España’ i fent onejar una bandera espanyola, fets que també van generar una gran activitat de protesta a la xarxa.

En aquest context, han estat moltes les entitats i associacions que han condemnat aquesta actitud, com la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, o el sindicat de mossos CAT-ME, que des del principi es va desmarcar de l’ús del castellà com a mesura de protesta. Però el mateix president, Artur Mas, va fer a Lloret una defensa de la llengua com a un dels símbols més íntims i de la identitat del país. ‘Forma part del nostre ADN’, va dir, sense esmentar els mossos.

I també en va parlar l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol, que en la trobada amb joves organitzada per Òmnium Cultural va dir que l’actitud dels agents dels mossos d’esquadra que no parlen català com a part de la seva reivindicació contra les retallades ‘és negativa perquè fa mal als mossos, al país i a la Generalitat’.

‘Quina mena de país és aquest si la policia diu que no utilitzarà la llengua pròpia, no una de les llengües nacionals, sinó la llengua pròpia del país?’, va dir. L’ex-president ca insistir que la instrumentalització de la llengua era un error greu: ‘crec que ha estat penós i molt desencertat, i al final no fa bé que hagin tingut aquesta actitud’. I va recordar que crear la policia catalana va ser un dels grans objectius del seu govern i de Catalunya, sense trobar traves en l’oposició: ‘va ser un dels grans objectius, no només del meu govern sinó  sincerament de Catalunya en el seu conjunt’.

A més, va defensar: ‘els mossos són la policia de Catalunya, ha sortit bé i la gent no està queixosa del que ha estat i tenen valor simbòlic i de referència’. Per tant, va dir,  han d’encaixar amb els valors del país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any