Cinc anys de l’iPhone

  • El 9 de gener de 2007 Steve Jobs va presentar un 'mòbil revolucionari' a San Francisco

VilaWeb
Redacció
09.01.2012 - 12:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 9 de gener de 2007, a la MacWorld de San Francisco, l’expectació era enorme. Feia dies que corrien rumors que Apple hi presentaria, per fi, un telèfon mòbil cridat a canviar-ho tot. El visionari Steve Jobs, ja traspassat, va pujar a l’escenari per fer sortir tothom de dubtes (vídeo): ‘Avui us presentem tres productes: un iPod amb pantalla panoràmica i control tàctil; un telèfon revolucionari i un estri per a connectar-se a internet definitiu’. Després dels aplaudiments entusiastes del públic assistent, Jobs va continuar: ‘No són tres aparells, sinó un de sol, que hem anomenat iPhone.’ D’això, avui tan sols en fa cinc anys.

 

Cert, en tan solament mitja dècada els ‘smartphones’ (telèfons intel·ligents), esperonats per l’iPhone concebut per Jobs i el dissenyador anglès Jonathan Ive (acabat de nomenar ‘sir’), han capgirat la indústria de la telefonia i, de retruc, també d’internet. Els mòbils multimèdia creixen a un ritme vertiginós i acaparen des d’aleshores més i més quota de mercat: Apple tota sola n’ha venut, des que va posar a la venda el primer iPhone, a la darreria de juny del 2007, cent cinquanta milions d’unitats, especialment de les dues últimes versions, la 4 (2010) i la 4S (2011). El gran volum de mòbils intel·ligents ha arrossegat, definitivament, l’extensió d’internet més enllà dels ordinadors i dels portàtils. La connexió mòbil, la mobilitat, és ara mateix el gran negoci en expansió.

L’ús de sensors de tacte, d’acceleròmetres i de giroscopis, tot de tecnologies poc explorades fins el 2007 en el terreny dels mòbils, juntament amb la possibilitat d’afegir a l’iPhone aplicacions que n’exploten totes les possibilitats, ha fet néixer, alhora, un actiu sector de petits programes adaptats a la creixent mobilitat. A l’anomenada App Store, on Apple registra, valida i aplega totes les aplicacions aptes per al sistema operatiu iOS, ja n’hi ha més de mig milió.

Però, per damunt de tot, i com sol passar amb molts productes d’Apple, l’iPhone ha reinventat el seu sector i ha marcat tendència. És així que els grans fabricants de mòbils i desenvolupadors de serveis d’internet, com Samsung, Google i Microsoft, li han seguit els passos amb dispositius semblants. Fins i tot Apple mateix ha partit de l’iPhone per a concebre una altra línia de productes en plena expansió, les anomenades pissarretes, amb el llançament ara fa dos anys de l’iPad, un aparell a mig camí entre el mòbil i el portàtil.

Amb l’iPhone, cal no oblidar-ho, també ha tornat el català a la casa de la poma, atès que el sistema operatiu al darrere de l’iPhone, l’iPod Touch i l’iPad, l’iOS, ja hi és completament traduït, i per defecte, des del 2010.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any