El govern espanyol apuja impostos, congela sous i retalla despeses

  • Prorroga l'ajuda dels 400 euros als desocupats sense ingressos · L'augment de les pensions que va anunciar no passa de l'1%

VilaWeb
Redacció
30.12.2011 - 15:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou govern de Mariano Rajoy ha aprovat avui la primera gran retallada pressupostària. Entre més coses ha congelat el sou dels funcionaris i el salari mínim, que es manté a 641 euros; també ha suspès la contractació de nou personal públic per a substituir les baixes del 2012, tret de les forces de seguretat i el personal que persegueix el frau fiscal. I l’augment de les pensions anunciat per Rajoy, finalment no passarà de l’1%. Tot plegat ho han anunciat en conferència de premsa la vice-presidenta i portaveu, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, el d’Economia, Luis de Guindos, i la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez. Algunes d’aquestes mesures, destinades a reduir el dèficit de 16.500 milions, ja foren anunciades per Rajoy en el discurs d’investidura, encara que sense detallar com pensava aplicar-les.

El govern espanyol ha elevat dos punts el dèficit públic previst pel 2011, fins el 8%. És a dir, dos punts més del compromís del govern de Zapatero amb Brussel·les.

La portaveu del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que es prorrogarà l’ajuda de 400 euros als desocupats sense ingressos a partir del mes de febrer.

A més, s’eleva la jornada laboral dels funcionaris a 37,5 hores setmanals i se’ls congela el sou. També s’ha decidit retallar la contractació de l’administració pública i la substitució de baixes i places vacants, excepte a les forces i cossos de seguretat de l’estat, els serveis bàsics com la Sanitat i l’Educació i el personal dedicat a la lluita contra el frau fiscal.

En l’àmbit dels ajustaments fiscals, el govern ha decidit incrementar l’IRPF i l’IBI temporalment i de forma progressiva pel 2012 i el 2013. La quota de l’IRPF pujarà a una escala del 0,75% pel primer nivell de renda fins el 7% en el nivell més elevat, a partir de 300.000 euros de base liquidable. L’increment de l’IBI afectarà els habitatges que tinguin un valor per sobre de la mitjana estatal.

A més, ha decidit mantenir tot el 2012 l’IVA reduït del 4% per la compra d’habitatge nou i ha recuperat la deducció per l’habitatge en propietat amb efecte retroactiu des del 2010.

Sáenz de Santamaría ha explicat també que s’han suprimit 30 direccions generals, un 18,9% de les que hi havia fins ara, i s’ha retallat un 20% la subvenció als partits polítics, organitzacions empresarials i sindicats. La retallada de les subvencions és valorada en 55 milions d’euros en el cas de les patronals i els sindicats, i en 29,68 milions d’euros en el cas dels partits.

El consell de ministres ha deixat en un 1% l’increment de es pensions anunciat per Rajoy en el discurs d’investidura. Rajoy va anunciar que seria l’únic anunci positiu que faria, però no va concretar el valor d’aquest increment. L’increment de les pensions mínimes i no contributives arribarà al 2,9%.

El decret de mesures econòmiques s’ha aprovat amb caràcter d’urgència, encara que el gruix de les retallades no arribarà fins al març. Aquestes mesures tenen per finalitat de retallar la despesa segons la consolidació fiscal pactada amb Brussel·les, que exigeix de reduir el dèficit públic, pel cap baix, de 16.500 milions d’euros el 2012.

Així mateix, el consell de ministres d’avui ha fet públics els noms d’un segon grup d’alts càrrecs. Entre aquests, el d’Eduardo Torres-Dulce, nou fiscal general de l’estat en substitució de Cándido Conde-Pumpido.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any