‘Demòcrates’

VilaWeb
Dídac Botella
21.12.2011 - 17:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

No m’agrada escriure sobre coses evidents. Sempre m’ha semblat ridícul i banal divagar sobre temes o qüestions que, es miren per on es miren, no permeten cap filigrana argumental: la discussió és sempre inoqua; un soliloqui absolutament eixut d’interès. Aquesta mena d’escrits només serveixen per desfogar-se. I això és, bàsicament, allò que pretenen aquestes paraules perquè l’espectacle ‘democràtic’ que ens està oferint el PP, fins i tot abans de començar a governar, condueix el meu esperit cap a l’insult, la indignació i el menyspreu. El tema, d’evident com és, no dóna per a més. Tractaré d’evitar, però, les paraules ofensives i les barbaritats que m’agradaria dir i que els protagonistes bé mereixen: l’improperi exacerbat mai no és un bon recurs literari.

El PP, fent ús del seu poder absolut, ha impedit que Amaiur puga formar grup parlamentari propi al Congrés espanyol malgrat els 7 diputats que va aconseguir en les eleccions passades. L’argument que esgrimeixen els dirigents del PP per evitar que l’esquerra abertzale tinga grup parlamentari propi és que Amaiur no ha assolit el 15% dels vots a totes les circumscripcions on es presentava -les tres províncies basques i Navarra-. Aquesta dada és -no cal dir-ho-, tècnicament certa: a Euskadi superaren amb escreix el 15% dels vots a Bizcaia, Guipuzcoa i Araba però a Navarra no; es quedaren a 14 dècimes (14,86%). Així doncs, l’aplicació estricta del reglament no permet Amaiur de tenir grup parlamentari propi. Tanmateix, aquesta decisió és d’una incoherència fora d’escala i, sobretot, és un greuge comparatiu de magnitud desconeguda. Hi ha dos precedents idèntics -ERC en 2004 i PNB en 1986- en els quals es va acceptar la creació del grup parlamentari propi malgrat que cap de les dues formacions no complien el requisit del 15%. Per si fóra poc, el PP sí que ha acceptat la formació del grup parlamentari propi del partit filofeixista i espanyolista UPyD, malgrat que no arribà al 5% dels vots de tot l’Estat espanyol, requisit que exigeix el reglament -es van quedar bastant més lluny que Amaiur, 4’69%.

Al llarg de les diferents legislatures de la jove però ja ben podrida democràcia espanyola, el reglament sobre la creació de grups parlamentaris ha estat aplicat d’una manera molt flexible fins al punt que no mai abans s’havia denegat la formació d’un grup parlamentari quan el percentatge de vots que hi mancava era irrisori. De fet, pràcticament en totes les legislatures -és el cas actual d’UPyD- s’ha permés una argúcia política que permetia vorejar el reglament: el ‘préstec’ temporal de diputats d’altres partits. Però, clar, el cas d’Amaiur és diferent… Això mateix diu la impresentable Rosa Díez, presidenta d’UPyD, formació que sense complir el reglament podrà gaudir de grup parlamentari propi. Són aquesta mena de discussions a les quals em referia al principi de l’escrit: la ‘cosa’ és tan clara que fa mandra d’escriure-ho. És evident: Amaiur no té grup parlamentari propi perquè és un partit basc i independentista. La resta d’arguments no fan més que evidenciar hipocresia i prepotència. Tot plegat, una declaració d’intencions, una petita mostra del tarannà despòtic i prepotent del partit que governarà l’Estat espanyol durant els propers quatre anys.

Tanmateix, Rosa Díez encara ha anat més lluny que el PP; no en té prou amb la injustícia -i, fins i tot, il·legalitat- que s’ha comès amb Amaiur. El seu ultranacionalisme espanyol que tan bé li està funcionant l’ha portada a presentar una iniciativa perquè el Congrès espanyol impulse un debat i una posterior votació amb l’objectiu d’il·legalitzar Amaiur, que compleix escrupulosament tots els requisits que demana la Llei de Partits i que obtingué el vist-i-plau de la Junta Electoral Espanyola per presentar-se a les eleccions del 20-N. Increïble… Volen il·legalitzar una formació plenament legal que, a més a més, ha estat la més votada d’Euskadi! La més votada! Veure per creure. La senyora Díez no té vergonya ni la coneix. Allò més greu és que els del PP -ja ho han demostrat moltes vegades- tampoc. I encara tenen la barra d’autodenominar-se ‘los demócratas’… Podrien, si més no, fer-li un favor a la paraula ‘demócrata’ i demanar a la Real Academia Española de la Lengua que modifiqués aquesta entrada per ampliar-ne el camp semàntic i associar-la a d’altres conceptes, com ara ‘déspota’, ‘prepotente’ o ‘fascista’. Així, com a mínim, usarien la paraula amb correcció i evitarien el seu galopant descrèdit.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any