Pocs canvis en les noves Ordenances per al 2012

  • Tot i la caiguda d'ingressos dels últims anys i els nivells de pobresa i desocupació a la ciutat les Ordenances Fiscals no preveuen grans canvis per esdevenir més progressives

VilaWeb
Eudald Griera
21.12.2011 - 02:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Ordenances Fiscals s’aprovaran previsiblement aquest matí amb els vots, com a mínim, del PSC i el PP. Després de l’aprovació provisional, el document no ha canviat gaire, ja que s’han rebutjat la majoria de les al·legacions. Les poques propostes acceptades han estat les presetades pel PP, CIU, i algunes organitzacions empresarials. Per altra banda, part de l’oposició i les Associacions de Veïns ja han mostrat el seu malestar pel canvi en les bonificacions de les taxes per l’ús dels equipaments públics. Una modificació que segons les mateixes associacions pot representar un greu perjudici per a les activitats que duen a terme. 

Unes Ordenances poc atrevides

Tant l’Entesa com la CUP han assenyalat que les Ordenances Fiscals no s’estan gestionant amb el màxim potencial per aconseguir una major redistribució i socialització de la riquesa. En aquest sentit des de la Candidatura d’Unitat Popular han posat de manifest que, per exemple, l’IBI sobre els immobles residencials de major valor cadastral (com poden ser els grans magatzems) només augmenta un 3% respecte l’any passat, és a dir, poc més de la meitat del que preveu la llei.

L’únic canvi substancial que presenten les noves Ordenances és l’anomenat Fons de Solidaritat, una partida que l’equip de Govern ja ha avançat que vol que arribi a ser de 500 mil euros, tot i que no ha dit quina serà la seva finalitat.

La CUP proposa anar al límit legal per a la redistribució

Amb l’objectiu de redistribuit la riquesa, però també amb el d’aconseguir canvis en el model econòmic i polític local, la CUP va presentar vuit al·legacions a les Ordenances Fiscals. Des de la formació independentista han recalcat ‘que en els difícils temps que corren cal fer de les ordenances fiscals una eina de redistribució de la riquesa, on per una banda no s’escanyi encara més a aquelles persones que estan patint les pitjors conseqüències de la crisi i per una altra es garanteixin els drets socials i els serveis públics per a tothom’. D’acord amb aquesta premisa la major part de les al·legacions han estat perquè ‘aquelles persones amb rendes més altes contribueixin més i aquelles que pateixen més dificultats econòmiques menys”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any