La síndica de greuges de Barcelona, contra l’increment del preu del transport

  • Els títols de transport públic integrat de Barcelona comprats abans de l'1 de gener no caduquen fins el 29 de febrer · FGV incrementa un 5% de mitjana els preus de Metrovalencia i TRAM

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.12.2011 - 19:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha considerat ‘exagerada i abusiva’ l’increment del preu del transport públic anunciat ahir pel govern de la Generalitat, i ha reclamat bonificacions pels col·lectius en risc d’exclusió social. Vilà ha insistit que l’increment ‘no és raonable’ i és una incongruència perquè són els més alts i coincideixen amb una crisi que ha retallat els sous dels usuaris d’aquests transports.

A partir de l’1 de gener viatjar en transport públic al País Valencià i al Principat serà més car (pdf). Així, per exemple, la T-10 d’una zona, l’abonament més utilitzat del sistema integrat, passarà dels 8,25 euros als 9,25. Però els títols que es comprin fins el 31 de desembre, i per tant més barats que l’any vinent, no caducaran fins al cap de dos mesos des del canvi de tarifes. Així, les targetes T-10, T-50/30, T-Mes i T-Familiar comprades abans d’entrar al 2012 no caducaran fins el 29 de febrer del 2012.

D’una altra banda, el canvi de tarifes del govern també preveu que la T-Mes baixi de 51 a 50 euros, i la T-Trimestre, de 140 a 135 euros. Tanmateix, perquè la T-Mes surti a compte, i no calgui comprar una T-10, cal fer 62 viatges mensuals. Això fa que sigui un abonament poc utilitzat. Alhora, tant FGC com TMB han anunciat reduccions de servei, especialment en festius.

Pel que fa als preus, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha explicat que el govern bonificarà els usuaris intensius del sistema amb la reducció de la T-Mes i de la T-Trimestre. El conseller també ha anunciat l’enduriment de les mesures contra el frau, amb un augment de la sanció per viatjar sense bitllet dels 50 als 100 euros.

FGV també apuja preus

Per la seva banda, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) aplicarà a partir del gener les noves tarifes de preus a Metrovalencia i TRAM Metropolità d’Alacant, amb un increment del 5% de mitjana. La Generalitat ha destacat que s’apugen els preus per obtenir els ingressos necessaris per cobrir el pressupost de l’empresa pública. Segons el govern, els nous preus ‘afavoreixen els viatgers habituals, les persones grans i els discapacitats’.

Sense trens nocturns a FGC

Hi haurà, però, reduccions de servei. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha anunciat que eliminaria el metro nocturn de les línies L6 (Reina Elisenda) i L7 (Avinguda Tibidabo), de les dues a les cinc de la matinada. Segons FGC, la despesa anual de mantenir les línies d’FGC obertes la nit de dissabte és de 350.000 euros, uns 6.000 euros cada nit.

Supressió de línies solapades a TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) preveu reduir les freqüències de pas del metro i dels autobusos urbans, sobretot els caps de setmana, i eliminar algunes línies d’autobús. La companyia ha elaborat un pla per a reduir 56 milions la despesa, la qual cosa suposa un 9,8% de les despeses anuals d’explotació, i que ha anunciat en el consell d’administració d’avui. El pla preveu mantenir obert el metro dissabte a la nit, però no s’allargarà l’horari en cas d’actes lúdics, com ara partits de futbol.

En les línies d’autobús urbà se suprimiran quatre línies en feiner: la 31 -coincident en gran part amb la 32, que es reforçarà-, la 35 -coincident en gran part amb les línies 1,5 i 9, que són més ràpides-, la 105 -coincident amb les línies 46 i 65 al Prat de Llobregat- i 158, que se solapa completament amb el Trambaix.

En caps de setmana, se suprimiran tres línies més: el 58 el dissabte, la 75 en dissabtes i festius i la 91 en festius. També, s’ajustaria l’oferta del Bus de Barri, en què deixarien de circular en diumenges i festius fins a 20 línies (excepte la 111 i la 116), a causa de la baixa demanda, d’entre el 70% i el 90% respecte els feiners.

L’encariment del transport públic ha despertat les primeres crítiques dels usuaris, alguns dels quals ja proposen, a través de Twitter, que s’organitzi una vaga, emulant la de tramvies de Barcelona l’any 1951.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any