Rajoy anuncia una retallada de 16.500 milions sense explicar com la farà

  • Aplicarà límits de despesa a les comunitats · Impulsarà una segona reestructuració del sector bancari, amb més fusions · L'1 de gener hi haurà una actualització de les pensions · Anuncia incentius per a la contractació

VilaWeb
Redacció
19.12.2011 - 12:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pròxim president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat en el discurs d’investidura (pdf)  que reduiria 16.500 milions de dèficit del conjunt de les administracions públiques el 2012 i que aplicaria una política d’austeritat i de contenció de la despesa. Però no ha detallat com i on aplicaria la retallada. Ha dit, això sí, que caldria fer unes grans reformes. La primera serà l’aprovació d’una llei d’estabilitat pressupostària per fixar un límit de despesa obligatori a totes les administracions; retallarà entitats i organismes públics. També ha anunciat incentius fiscals per a les empreses, una reforma laboral i una segona reestructuració del sistema financer.

D’entrada, Rajoy ha demanat unitat per emprendre totes les reformes per superar la ‘dramàtica situació’. Ha promès que explicaria amb transparència la situació econòmica real, ‘sigui quina sigui’ i ha admès la duresa del moment actual..

Menys despesa de l’administració

Rajoy ha anunciat una política de contenció de la despesa. ‘El major esforç no ha de recaure en els ciutadans, sinó en les administracions, tan a curt com a llarg termini. Farem una profunda reforma administrativa per eliminar duplicitats’, ha dit.

Ha anunciat que negociarà amb les comunitats autònomes per a assolir un pacte d’austeritat i eficiència per controlar el dèficit públic i que hi haurà controls previs perquè cap govern no assumeixi compromisos de despeses sense que hi hagi el corresponent suport pressupostari.

També ha dit que hi haurà una reforma de la llei de subvencions, que es reduiria a zero la taxa de reposició de personal públic, que se suprimirien entitats públiques i agències, que hi hauria una reducció de les despeses corrents…

Més fusions en el sistema financer

Un altre dels anuncis destacats de la seva intervenció ha estat el de la segona reestructuració del sistema financer, ‘perquè les entitats siguin rendibles, fiables i solvents’. Hi haurà d’haver en aquest sentit un sanejament dels balanços i caldrà que es venguin immobles en mans d’entitats. ‘Caldrà vendre immobles en mans d’entitats financeres i una valoració prudent dels actius menys nets. S’hauran d’assumir pèrdues en els balanços’. Rajoy ha avisat que hi haurà d’haver més fusions ‘fins a tenir entitats sòlides’. El seu propòsit és de culminar aquesta reforma el primer mig any de l’any vinent.

Reforma fiscal

També ha parlat de la reforma fiscal, que inclourà incentius a l’estalvi i a la inversió per a empreses i autònoms. Destaca en aquest sentit la modificació de l’IVA perquè les empreses no hagin de pagar l’impost fins que no s’hagin cobrat les factures correponents. Hi haurà també una ajuda fiscal de 3.000 euros per a la contractació del primer treballador. I pel que fa a l’IRPF es recuperarà la deducció per la compra del primer habitatge.

Mesures per a una reforma laboral

Hi haurà una reforma integral del mercat laboral, que Rajoy vol dur a terme el primer trimestre del 2012. Una de les mesures anunciades serà el traspàs dels dies festius als dilluns, ‘tret d’aquells que tenen més arrelament social’. També ha parlat d’un pla de reinserció en el mercat laboral, d’un pla d’igualtat entre homes i dones en l’àmbit laboral i un pla d’ocupació juvenil, perquè hi hagi incentius a la contractació de joves: hi haurà un 100% de bonificació en la cotització de la seguretat social durant el primer any en la contractació de menors de 30 anys que accedeixin per primera vegada a un lloc de feina.

Impuls del model trilingüe

Entre les mesures en l’àmbit educatiu que ha anunciat (pdf) Mariano Rajoy hi ha la voluntat ‘d’impulsar l’opció d’una educació trilingüe en les comunitats autònomes amb llengua cooficial’, en la línia en què ja han començat a aplicar a Galícia i que volen traslladar els governs de Bauzá i de Fabra a les Illes Balears i al País Valencià, i que ha desencadenat dures protestes del sector educatiu per la pèrdua de terreny del català a l’escola.

Rajoy ha reivindicat la importància de l’educació per al futur d’Espanya. Després de garantir que buscarà el màxim consens per introduir els canvis que requereix la situació actual amb un 30% d’abandonament escolar, ha advertit que hi ha ‘moltes coses a canviar’.

Renovació immediata del TC

Rajoy ha anunciat que es proposa abordar de manera immediata i amb diàleg amb l’oposició el procés de renovació pendent en el Tribunal Constitucional, del Defensor del Poble, del Tribunal de Comptes i del Consell de Radio Televisió Espanyola. Per tot plegat s’ha donat un termini de tres mesos. ‘S’ha de recuperar la confiança dels ciutadans en la justícia i propiciar el respecte a la seva independència i imparcialitat, tant en el que afecta l’òrgan de govern dels jutges com pel que fa al TC’, ha opinat.

La investidura

En la votació de l’investidura, s’espera que només el PP voti a favor de Mariano Rajoy, però queda per veure si CiU hi votarà en contra o s’abstindrà. El secretari general del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha dit que en cap cas hi votarà a favor. ‘No cometrem el mateix error’, va dir, en referència a la investidura de José María Aznar de l’any 2000, en què CiU hi va votar a favor malgrat la majoria absoluta del PP. I va recordar que Rajoy ‘posa contra les cordes Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any