La Comissió de la Dignitat presenta un requeriment perquè el govern espanyol torni els documents espoliats

VilaWeb
Redacció
19.12.2011 - 11:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió de la Dignitat ha fet arribar a la Ministra de Cultura espanyola un requeriment (pdf) denunciant l’incompliment de la llei sobre el retorn dels documents catalans espoliats. L’entitat ja va avisar que emprendria les accions legals pertinents per reclamar el retorn de la quarta part de tota la documentació, que encara es troba a l’Arxiu de Salamanca. El d’avui és el primer pas: si el govern espanyol continua sense complir la llei, la Comissió pensa a presentar una demanda contenciosa-administrativa.

‘Volíem deixar formulat aquest requeriment abans que Ángeles González-Sinde deixés el càrrec’, explica el president de la Comissió, Josep Cruanyes, a VilaWeb. ‘Va posar com a excusa, no sé si oficial o oficiosa, que el govern espanyol ara es trobava en un període transitori, però en aquest cas no s’ha de prendre cap decisió, sinó que es tracta de complir una llei. El canvi de govern no eximeix de complir el termini establert. Si fos així, voldria dir que no som en un estat de dret’.

L’última remesa de 300 caixes que contenen uns 4.000 arxius i que havia d’arribar a Catalunya encara es troba a Salamanca. La Comissió ja va mostrar-se indignada per aquest fet i va anunciar que prendria accions legals. Fet el requeriment formal al ministeri, ara esperaran a veure què diu i què fa el proper ministre de Cultura espanyol. ‘Si no rectifica, continuarem amb les accions legals’, fins arribar, si cal, a la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any