En cas d’accident nuclear, estem fora de perill?

  • Un simulador de Greenpeace intenta respondre aquesta qüestió en el cas de les 58 reactors nuclears francesos

VilaWeb
Redacció
08.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa dues setmanes la Comissió europea va presentar una primera valoració sobre les proves de resistència de les centrals nuclears a la Unió Europea, arran de l’accident de la central japonesa de Fukushima. Malgrat que el resultat final de les cent quaranta-tres centrals de la UE no se sabran fins l’any vinent, les autoritats europees es van mostrar satisfetes amb les primeres dades. Tot amb tot, per l’organització ecologista Greenpeace el concepte de seguretat no es pot aplicar en el camp de les nuclears. I ho ha plasmat amb un simulador d’accidents dels cinquanta-vuit reactors francesos que hi ha en funcionament.

La infografia, amb el títol ‘Esteu fora de perill?’, permet als internautes de clicar damunt de cada central i visualitzar l’abast que tindria un possible accident. A més de la potència del reactor implicat, Greenpeace detalla quines conseqüències tindria l’esclat a la zona immediatament veïna a la central (l’única que té en compte el govern en francès en els anomenats plans particulars d’intervenció, entre dos i deu quilòmetres a la rodona), però també en el cas que l’afectació fos de l’ordre de la de Fukushima (fins a cent quilòmetres a la rodona) o de Txornóbil (fins a tres-cents quilòmetres).

Per l’ONG, el simulador qüestiona ben clarament l’eficiència dels plans particulars d’intervenció (PPI) establerts per l’estat en cas d’accident nuclear. I, per això, des de la mateixa pàgina es pot enviar un missatge de protesta al ministre d’Interior.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any