Zapatero celebra la constitució infringint l’estatut

  • El govern espanyol en funcions no pagarà els 759 milions en infrastructures que fixa l'estatut per a Catalunya

VilaWeb
Redacció
07.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol en funcions, José Luís Rodríguez Zapatero, va celebrar ahir, com a tal, la seva última festa de la constitució, i va fer un cert traspàs de poders al president electe. Entre més coses, Zapatero deixa per a Mariano Rajoy el pagament de 759 milions d’euros en infrastructures a Catalunya a què es va comprometre en el marc de la comissió bilateral estat-Generalitat, d’acord amb la disposició addicional tercera de l’estatut. L’acord, segons el TC, és vinculant.

Però ahir, enmig de les celebracions a Madrid, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va revelar aquesta ‘notícia molt dolenta’, sobre el no-pagament, abans de fi d’any, d’aquests diners. I va exclamar-se, a Twitter: ‘Com caram celebren el dia de la constitució aquells qui se la passen pel forro!’ Més tard, la vice-presidenta Elena Salgado va confirmar la notícia, dient que per a fer la transferència caldria signar un protocol que, ara com ara, i amb el govern en funcions, difícilment es podria aprovar. ‘L’estat centrifuga el dèficit a Catalunya per complir el seu, però el PP es trobarà la factura al calaix que haurà de pagar. Quantes n’hi trobarà?’, continuava dient Duran.

Dèficit no complert i dificultats de tresoreria

El portaveu del govern, Francesc Homs, havia advertit que no cobrar aquesta quantitat faria més difícil el compliment del dèficit públic del 2,6%, establert per al 2011. En la darrera reunió del govern, el 29 de novembre, Homs es va queixar de les ‘incerteses massa grans’ que tenia la Generalitat sobre si Zapatero o el futur president espanyol, Mariano Rajoy, abonarien els 759 milions de l’addicional tercera de l’estatut, o els diners del fons de competitivitat. ‘Si tens menys ingressos dels previstos, això acaba afectant el balanç i la liquidació final, i a part tens dificultats de tresoreria’, va dir Homs.

Bosch: ‘Una bonica manera de celebrar la constitució

‘Aquells qui avui celebren la llei-marc dels espanyols comencen el dia dient que no compliran una llei orgànica com l’estatut. És una manera bonica de celebrar la constitució’, va ironitzar el diputat d’ERC, Alfred Bosch, que tampoc no va assistir a la reunió al congrés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any