El Barça s’endú els tres punts contra el Llevant

• El Vila-real ha perdut al camp del Racing (1-0) · El València guanya a l'Espanyol a Mestalla (2-1)

04.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Barça es va endur ahir els tres punts contra el Llevant (5-0) amb gols de Fàbregas (2), Cuenca, Messi i Alexis. El partit el va dominar de cap a cap el conjunt de Guardiola, amb algunes incursions puntuals dels granotes a la porteria de Valdés. Per la seva banda, el Vila-real va perdre al camp del Racing de Santander (1-0). I el València va guanyar a l’Espanyol (2-1) a Mestalla.

Avui, el Mallorca rep l’Athlètic de Bilbao a les vuit del vespre a Palma.

Un partit de ressonància republicana

El Barça va homenatjar abans del partit amb el Llevant el president Josep Sunyol i Garriga, afusellat pel bàndol franquista al principi de la Guerra dels Tres Anys (1936-39). Mitja hora abans del partit, el president Rosell va lliurar la Copa President Sunyol a la família del ‘president màrtir’. Just abans de la sortida dels jugadors al terreny de joc, es va llegir un text sobre Sunyol, es van cantar Els Segadors i un descendent de l’ex-president va fer el xut d’honor.

Era el president del club i diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al congrés espanyol quan va caure en mans de les milícies feixistes i va ser afusellat a prop de Madrid l’agost del 36.

Però aquesta no serà l’única referència republicana del partit. Cal recordar que el Llevant fou el guanyador de la única edició de la Copa de la República el 1937, un any després de l’assassinat de Sunyol. Amb el començament de la guerra van quedar suspeses totes les competicions esportives d’àmbit estatal. La República va continuar celebrant un campionat que es va anomenar la Lliga Mediterrània.

La lliga dels republicans la van disputar el Barça, l’Espanyol, el Girona, el València, el Llevant, el Gimnàstic de València, el Granollers i l’Atlètic de Castelló, per ordre de classificació final d’aquella temporada. Un cop acabada la temporada, es va decidir organitzar la Copa de la República (també anomenada Copa de l’Espanya Lliure) amb els quatre primers classificats. Però el FC Barcelona va decidir marxar a fer una volta a Mèxic i Estats Units d’Amèrica per recollir diners per la causa republicana. La sortida del Barça va fer que entrés a disputar la Copa el cinquè classificat, el Llevant, que contra tot pronòstic va guanyar el títol.

El Llevant ha batallat des de fa molts anys per aconseguir el reconeixement oficial d’aquell títol en el congrés espanyol i a la federació espanyola de futbol. El congrés va reconèixer com a oficial el títol i la celebració de la Copa de la República, però la federació encara atorga el títol del 37 al Sevilla, que va jugar una competició organitzada pel bàndol franquista.

La coincidència del partit entre el Llevant i el Barça amb l’homenatge al president Sunyol fa que el Camp Nou quedi tenyit per les referències republicanes.