Les Segones Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell comptarà amb 18 ponències

  • Es faran dissabte a Miralcamp i passen a ser anuals

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
23.11.2011 - 10:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala d’actes de la casa de la vila de Miralcamp serà dissabte, dia 26, l’espai de les Segones Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, organitzades pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i l’Ajuntament de Miralcamp. Es presentaran 18 ponències d’àmbits molt diferents: geografia i sociologia, esport, excursionisme i botànica, paleografia, sigil·lografia i etnologia, arquitectura i paisatge i història. L’entrada es gratuïta i oberta a tothom.

En l’acte de presentació de les Jornades hi han participat Jordi Soldevila, president del Centre de Recerques, Francesc Fabregat, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, i Melcior Claramunt, alcalde de Miralcamp que han recordat que la trobada té un caràcter científic i cultural. I que el seu objectiu és recollir, exposar i presentar els resultats de tota la recerca que es produeix amb el Pla d’Urgell com a protagonista.

En aquest sentit Soldevila ha remarcat que “la cultura més propera no la podem deixar de la mà”. També s’ha mostrat sorprès per la resposta dels estudiosos que han presentat 18 ponències “no esperàvem tanta gent”. Tal com s’ha distribuït, cada ponència durarà uns deu minuts. Aquesta bona resposta també ha degut jugar a l’hora de canviar la freqüència de les trobades que passen de ser bianuals a anuals. Un canvi fet a instàncies de l’actual president comarcal, Francesc Fabregat, tal com ha explicat Soldevila. Fabregat ha agraït que s’escoltes i posés en pràctica la seva proposta ja que “estem descobrint coses que no podíem imaginar” de la comarca i que n’hi ha moltes més per descobrir.

Així, entre altres, es parlarà de l’envelliment de la població del Pla d’Urgell; l’evolució de les curses a peu de Mollerussa; els orígens dels escuts municipals; el testimoni dels últims tapiadors del Pla d’Urgell o les conseqüències dels saquejos en temps de la Guerra Civil a la comarca.

Soldevila també ha recordat que es manté la col·laboració amb els participants en els Treball de Recerca Comarcal per “establir un pont amb els joves estudiosos”.

Visita guiada

La segona part de la jornada tindrà lloc per la tarda amb una visita guiada per Miralcamp, a càrrec de l’alcalde Claramunt, qui s’ha mostrat “molt content de col·laborar en l’organització”. Melcior Claramunt ha avançat que la visita guiada passarà pel Molí d’oli i la casa pairal de Cal Jan, l’església de Sant Miquel i es pujarà al turó de Bellavista des d’on es pot veure bona part del Pla d’Urgell.

Cloenda de Reñé i Solé i Sabaté

L’acte de cloenda anirà a càrrec de Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, i l’historiador Josep M. Solé i Sabaté que farà “Una mirada al present històric del Pla d’Urgell”.

Revista Mascançà

Els diferents estudis de la jornada es recolliran en el que ha de ser el tercer número de la revista Mascançà. El primer número es va presentar l’any passat i reunia les ponències de la primera jornada celebrada el 2009 a Golmés. El número 2 va sortir fa unes setmanes i és el primer i, en principi, últim número que surt sense anar relacionat amb unes jornades. Com s’ha dit a partir d’ara seran anuals i dissabte s’anunciarà on es celebrarà la tercera trobada.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any