Josep Jover (Pirata.cat): ‘El model de democràcia actual es va dissenyar quan la gent anava amb carreta’

  • Entrevista amb el candidat de Pirates de Catalunya a les eleccions espanyoles

VilaWeb
Redacció
17.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Ampliar el concepte de democràcia’ i ‘posar la tecnologia al servei de la democràcia’ són les dues propostes principals de Pirates de Catalunya. El cap de llista a les eleccions espanyoles explica que el model de democràcia actual és obsolet i que cal aprofitar molt millor les tecnologies que tenim. També confia que diumenge obtindran representació al congrés.

—Ser un partit tan vinculat a la tecnologia i a internet ho ha fet més fàcil, això d’arribar a la gent, tot i no tenir representació?
—Sí. Aquest és un partit molt especial. A les assemblees, tothom hi ve amb el portàtil i el nostre món és el de la xarxa. Perquè considerem que l’accés a una xarxa de comunicacions àmplia és un dret bàsic.

—Què ha empès el partit a fer la candidatura?
—Nosaltres representem la gent que té unes necessitats que possiblement seran vitals per a tothom d’aquí a uns cinc anys. De moment, som els més afectats i per això ens movem.

—Quines són aquestes necessitats vitals?
—Posar la tecnologia al servei de la democràcia i ampliar el concepte de democràcia. No podem estar encara amb un model de democràcia pensat i dissenyat quan la gent anava amb carreta a Madrid i no tornava fins al cap d’un any. El model actual es va dissenyar el segle XIX i és obsolet. I el cas és com podem enfocar a la xarxa la qüestió social i política del segle XXI, si en algunes institucions legislatives la comunicació encara es fa amb telegrames. 

—Proposeu, doncs, que s’aprofitin millor les tecnologies disponibles?
—La tecnologia permet que, moltes qüestions, les puguin decidir directament els ciutadans. Aquests ja no necessiten intermediaris. Podrien votar cada vespre qualsevol matèria d’interès i que s’hagués discutit durant el dia, i no passaria res, perquè els mecanismes són viables. Volem que el vot del representant sigui mediatitzat per la sobirania popular del lloc i per les persones que representa. 

—Pirates de Catalunya i el Partido Pirata no són el mateix partit, oi?
—No, som dos partits germans. Pirates de Catalunya és un partit independent del Partido Pirata i d’un altre partit que es vol anomenar Piratas ibéricos. Representem la ideologia Pirata a Catalunya i, com a tal, tenim representació dins la internacional pirata. 

—Això és una mostra del concepte que té el partit de com han de ser les relacions entre Catalunya i Espanya?
—Sí, tot i que possiblement som en una època en què sobren els estats, que van ser concebuts els segles XIX i XX. Ara la realitat és que els estats ja no manen gens. No hi ha fronteres. En el 85% dels casos regeix el dret comunitari, la moneda és única, la política econòmica es fixa a Brussel·les, etc. 

—Quina és la vostra proposta sobre la qüestió?
—Reduir l’estructura de l’estat espanyol i que aquest entengui que el concepte de sobirania és un concepte mort: qui guanyi les eleccions obeirà allò que li diguin de portes enfora. Això és sobirania popular? Els Pirates entenem que podríem entrar en uns Estats Units d’Europa en què la mesura d’aquests estats fos regional, i a partir d’aquí, diluir el concepte d’estat del segle XIX.

—Espereu obtenir representació al congrés espanyol?
—Comptem ultrapassar el llindar del 3%; i si no, crec que ens hi acostarem molt. Aquesta és una feina a llarg termini. De moment, ja passem dels 700 afiliats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any