Què es juguen els pares en les eleccions a consells escolars?

VilaWeb
M. Jesús Durà Soler
08.11.2011 - 20:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Estem en un nou curs, tenim nou conseller, però els problemes i mancances que tenim continuen sent les mateixes, afegint ara una nova amenaça molt greu: la privatització de l’ensenyament públic, sense oblidar el canvi proposat respecte dels menjadors escolars.

Pot ser que a partir d’ara, aquella escola que estem reclamant fa tants anys la construesquen per fi. Però atenció! ja ha dit el conseller que pensa cedir-les per 75 anys a empreses privades per tal que la gestionen, ja no serà l’escola pública del nostre barri o poble, serà l’escola privada-concertada d’un empresari o congregació religiosa la que marcarà el dia a dia de l’educació dels nostres xiquets i xiquetes, imposant el seu ideari ideològic, i furtant-nos a les Ampa el nostre paper en l’escola, en el Consell Escolar, llevant-nos la nostra autonomia de funcionament, d’organització, d’iniciativa… Perquè en eixe tipus d’escoles hi ha una persona que mana, ja que l’escola és seua, que per això haurà pagat el cost de la construcció; i l’organitzarà segons els seus interessos, monetaris o ideològics. I per tant l’organització de mares i pares, l’AMPA, tindrà una altra funció i no podrà anar contra els objectius que eixe empresari, l’amo de l’escola, es marque. Per tant, si estem demanant la construcció d’una nova escola o institut, o la remodelació del que tenim per que ja és molt vell, és necessari que no perdem de vista que la gestió d’eixos centres ha de ser pública i no privada com ha anunciat el conseller. És un tema que hem de conèixer i debatre a fons perquè significa un gran canvi en l’educació dels nostres fills i filles, i també comportarà un canvi social a mig termini que ens serà difícil de remuntar.

Un altre problema que no podem perdre de vista és el dels menjadors escolars, que per decomptat que en aquest tipus d’escoles privades-concertades que volen construir no seran com els que ara tenim: ni en preu ni en res. Però no oblidem que la Conselleria va plantejar un projecte per als menjadors en què donaria la concessió a dos o tres empreses elegides per ella mateixa. Recordeu? Les AMPA vam protestar, i molt, ens hi vam oposar per tots els canvis a pitjor que suposava. Aquest curs no ho han dut a terme, però això no vol dir que aquest projecte estiga abandonat, simplement està relentit, i continuen estudiant com dur-lo a terme. Hem aconseguit parar-lo però no anul·lar-lo, i per tant és necessari que continuem parlant del tema, que estiguem preparats i atents perquè en qualsevol moment pot tornar a plantejar-se i no ens pot pillar desprevinguts. Ens juguem molt en el canvi de model que planteja el conseller.

En tres setmanes hi haurà eleccions a consells escolar en els centres educatius, però enguany tenim pel mig la campanya d’eleccions generals. Què significa això? Que si mai no es fan eco ni els mitjans de comunicació, ni la conselleria, ni els ajuntaments, de la importància de les eleccions a consells escolars, aquests dies encara menys, perquè tots els ulls, pensaments i mitjans estaran centrats en les eleccions generals. I no és que això estiga malament, però és evident que ho tindrem pitjor per fer sentir la nostra. Açò vol dir que si ja les AMPA fem un gran esforç a cada centre per donar a conèixer que hi ha eleccions a consells escolars, aquesta volta haurem de fer-ne més i més. Damunt, aquesta volta ens hi juguem molt, perquè el partit que diuen les enquestes que guanyarà el govern ja ha manifestat la seua voluntat de canviar el sistema educatiu, i no hem d’oblidar que el projecte de llei que van presentar fa anys quan governaven, la LOCE, deixava el paper dels consells escolars de centre sense funcions, i el nostre paper com a AMPA sota zero. El funcionament democràtic i participatiu del model d’ensenyament públic passa per uns consells escolars forts i amb capacitat per a fer funcionar l’escola dia a dia, i per tant cal que les mares i els pares que estem ací, tinguem realment el suport en vots per a poder defensar l’escola que volem.

És vergonyós que fer arribar la importància d’aquestes eleccions a totes les mares i pares dels centres escolars haja de dependre exclusivament de l’esforç, interès, dedicació del temps lliure i saber fer d’un grapat de mares i pares voluntariosos que sempre hi ha a cada centre, però després sí que saben tots eixir a criticar i dir que hi ha poca participació. En això sí que hi ha les ràdios, la premsa i alguna televisió, la conselleria…tots dient que hi ha poca participació. Doncs escolten bé tots vostès, que l’esforç, com he dit, d’un grapat de mares i pares aconsegueix que participe un 12-15% ens pareix una gran victòria, i ja està bé de tirar-nos pedres. Evidentment que no ens acontentem amb eixos resultats i intentem cada volta millorar, però, ara que som en campanya electoral ¿què passaria si la campanya dels partits sols la dugueren a terme quatre persones en cada poble, sense ajudes de cap tipus ni poder eixir en cap mitjà de comunicació? qui sabria que hi ha eleccions?

Des d’ací faig una crida a totes les Ampa espavilar-se per tal que la resta de mares i pares comprenguen que aquestes eleccions a consell escolar son més importants que altres anys, que hem de demostrar que els consells escolars, per moltes lleis noves que facen, no els poden anul·lar, que no hi pot haver una llei ni una escola democràtica si no s’enforteixen cada volta més el consells escolars de centre, on participen mestres, alumnat, pares i mares i la resta del personal d’una escola. I no oblidem que aquestes eleccions són les úniques on els menors d’edat també voten i trien els seus representants, és l’escola de democràcia per a les noves generacions. També per açò és incomprensible la poca ajuda i poc ressò que se’n fa.

 

M. Jesús Durà Soler és la presidenta de les AMPA federades a FAPA-VALÈNCIA a la Vall d’Albaida

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any