El cara a cara menys vist

  • Va perdre un milió d'espectadors al conjunt de l'estat respecte del 2008 · Catalunya fou la comunitat amb menys seguiment

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.11.2011 - 14:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cara a cara d’ahir entre Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy va registrar una audiència inferior al de fa quatre anys entre Zapatero i Rajoy: ahir, sumant totes les cadenes de televisió que el van emetre a l’estat hi va haver dotze milions d’espectadors, amb una quota de pantalla (‘share’) del 54,2%, un milió menys que fa quatre anys, quan el ‘share’ fou del 59,1%. Catalunya va ser la comunitat on menys es va seguir, amb un 37,3% del ‘share’; el País Valencià, la sisena (59,1%), i les Illes, la vuitena (54,8%).

Els candidats absents, guanyadors a la xarxa

El debat va tenir un gran seguiment a la xarxa, sota les etiquetes #caraacara i #rubajoy. La majoria de piulets concordaven a dir que era un debat ensopit i sense novetats ni propostes. Els candidats absents i els seus partits també van piular per denunciar, generalment, la manca de pluralisme i la monotonia del cara a cara.

Una de les primeres grans crítiques de la xarxa va ser a la intervenció inicial del moderador del debat, Manuel Campo Vidal, que va saludar en italià i portuguès els seguidors del debat, que algunes televisions van retransmetre a Itàlia i Portugal. En canvi, Campo Vidal ni els productors del debat no van considerar necessari de saludar en català, èuscar o gallec, que són llengües oficials de l’estat que presidirà un dels dos participants del debat. Entre els qui van picar fort contra aquest menyspreu hi va haver l’escriptor Màrius Serra: ‘Campo Vidal saluda els portuguesos i els italians. Li han faltat unes paraules en grec per fer un PIGS! Gràcies pel Pecebarbisme.’

Un dels exclosos del debat, el candidat de CiU, Josep Antoni Duran, va repetir durant el debat allò que ja havia dit abans de començar: que els n’havien exclosos, però que no els podrien excloure de les urnes. Alguns dirigents de la formació nacionalista van comentar que el debat entre Rajoy i Rubalcaba no havia tocat cap dels aspectes més importants de la crisi econòmica i de la situació financera de l’estat espanyol.

Quant al candidat d’ERC-RCat-CatalunyaSí, Alfred Bosch, va proposar una piulada col·lectiva amb la paraula ‘independència’ en català, èuscar i gallec, que va ser executada per molts dels seus seguidors. Bosch va retreure que Catalunya no hagués sortit al debat i va manifestar que els dos candidats espanyols havien proposat, si fa no fa, les mateixes coses.

El candidat de Compromís, Joan Baldoví, va resumir la seva visió del debat amb una frase: ‘Rubaljoy o Rajolcaba. L’un farà ara allò que no ha fet mentre governava, i l’altre no veu allò que han fet els seus ací. Dues cares de la mateixa moneda.’ Dos dels principals dirigents de la coalició, Enric Morera i Mònica Oltra, també van subratllar a Twitter els errors observats en el cara a cara.

El candidat del PSM-IV-ExM, Miquel Ensenyat, tenia feina a l’acte central de campanya que la coalició balear féu coincidir amb el debat entre els candidats espanyols, però va recordar adesiara en els seus missatges a la xarxa que el cara a cara real era el que es podia veure en el seu acte. La coalició va criticar el cost del debat espanyol: ‘El ‘catering’ del cara a cara (18.000 euros) costa la meitat del nostre pressupost de campanya’.

La coalició dirigida per Joan Coscubiela, ICV-EUiA, no va fer cap piulada directa durant el debat, ans va reenviar els missatges més crítics sobre el debat. Tampoc no hi va fer cap referència des del seu compte de Twitter Iniciativa per Catalunya. Abans del debat, Iniciativa havia fet una crida a seguir el seu candidat a les entrevistes que li van fer alguns altres canals de televisió.

Debat a cinc

El fet que al debat solament hi vagin participar els dos candidats dels partits grans ha fet que es presentessin alguns recursos a la Junta Electoral, que els va desestimats adduint que demà 9 TVE emetria un altre debat amb cinc representants dels cinc grups parlamentaris del congrés. En aquest altre debat hi participaran Gallardón pel PP, Jáuregui pel PSOE, Erkoreka pel PNB, Macias per CiU i, molt probablement Llamazares pel grup format per IU, ERC i ICV.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any