Dimissió en bloc al CoNCA

  • Deu dels onze membres del ple dimiteixen en desacord amb la retallada de les competències que vol fer el govern · Només resta a l'organisme la vice-presidenta, Pilar Parcerisas

VilaWeb
Redacció
07.11.2011 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Deu dels onze membres del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) han dimitit avui al matí, inclòs el president, Francesc Guardans. Ho han, tal com expliquen en aquest comunicat, fet per mostrar el desacord amb el projecte de la llei òmnibus aprovat pel govern, perquè consideren que els retalla competències i treu tot el sentit i la raó de ser d’aquesta institució, que passaria a tenir només un caràcter consultiu. Després d’aquesta dimissió en bloc només queda en l’organisme la vice-presidenta, Pilar Parcerisas.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet públic un comunicat on respecta la decissió dels dimissionaris, però ‘lamenta que els membres del plenari no hagin esperat que el debat parlamentari sobre el projecte de Llei d’Agilitat i Reestructuració Administrativa conclogués el seu procés’.

Els membres dimissionaris del ple del CoNCA critiquen que la llei òmnibus ‘pretén estroncar els tímids avenços en la desgovernamentalització de les polítiques de suport i promoció de la creativitat, aspira a reorganitzar de bell nou les polítiques culturals públiques a través d’una recentralització política i administrativa; i suposa una involució perquè retorna tot el poder de les polítiques culturals i de la concessió de tots els ajuts als responsables polítics de la Conselleria de Cultura’. 

El projecte de llei preveu que els ajuts els passi a atorgar directament el departament, i no el CoNCA, ‘amb el risc afegit que els criteris no prioritzin la valoració artística’. I afegeixen: ‘El nou model no implica automàticament una major eficiència, la qual d’altra banda ja és un objectiu prioritari del CoNCA, i sí, en canvi, una menor garantia de transparència i d’objectivitat. Això és encara més evident quan la Conselleria de Cultura no té previst incloure ara per ara l’Institut Català d’Indústries Culturals (ICIC) dins la nova estructura que concentrarà totes les subvencions, l’anomenada ‘Finestreta única’, quan els seus ajuts, amb diferència els més importants que dóna la Conselleria, són, l’any 2010, 42 milions d’euros, que representen un 44% dels ajuts atorgats per la conselleria’.

El CoNCA va negociar amb el govern el redactat del projecte de llei que afectava la institució. ‘Tanmateix, a hores d’ara, no s’ha aconseguit ni que el govern modifiqui les seves intencions manifestades en el projecte de llei, ni que els representants polítics que estan disposats a defensar el model que exemplifica el CoNCA constitueixin una majoria parlamentària suficient perquè el projecte de llei no prosperi’. I es lamenta que la situació no hagi canvia ni tan sols després de la pressió feta des del sector, amb iniciatives com la plataforma ‘No retalleu la cultura’.

Els membres que han dmitit són tots, menys Pilar Parcerisas: Francesc Guardans, Xavier Antich, Sílvia Munt, Rosa Vergés, Chantal Grande, Marta Oliveres, Manel Camp, Jordi Coca, Manuel Forcano, Juli Capella.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any