‘Els 39 esglaons’ arriba per primer cop en català al teatre de la mà d’Abel Folk

  • Només quatre actors interpreten els 150 personatges de la versió cinematogràfica de Hitchcock basada en la novel·la homònima de John Buchan

VilaWeb
Redacció
04.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Abel Folk ha aconseguit el que alguns directors havien intentat anteriorment: portar a l’escena teatral una versió en català de la comèdia ‘Els 39 esglaons‘, la pel·lícula d’Alfred Hitchcock basada en una novel·la de John Buchan. Folk ha dit que la producció ha estat possible gràcies a una ‘companyia ideal’ integrada per ell mateix, Jordi Ríos, Mireia Portas i David Olivares, coneguts pels seus papers a ‘Polònia’ de TV3. Els quatre actors donen vida als 150 personatges del film gràcies a l’acurada però mínima escenografia de Montse Amenós, la banda sonora de Jordi Bonet i la il·luminació de Jordi Ventura. ‘Aquesta funció és tant delicada que tots els elements han de ser perfectes’, ha dit Folk.

Fins ara, alguns directors havien intentat portar a l’escena una versió catalana d”Els 39 esglaons’, el film d’Alfred Hitchcock basat en una novel·la de John Buchan. Els intents, però, no havien reeixit mai fins ara que Abel Folk ha aconseguit superar les dues dificultats principals: aconseguir un acord amb l’empresari madrileny propietari dels drets de l’obra i trobar una ‘companyia ideal’, com ha dit el mateix director.

Veient el programa ‘Polònia’ de TV3, Folk va saber que tenia els intèrprets idonis per tirar endavant el projecte i superar un dels obstacles dels intents anteriors. I és que en la versió cinematogràfica de Hitchcock, 150 personatges omplen la setantena de localitzacions filmades.

‘No tenim gaire actors entrenats per fer aquest tipus de treball, tenim bons actors però no tenim aquest tipus de clown’, ha dit Folk, que finalment va escollir els actors Jordi Ríos i David Olivares, que interpreten una cinquantena de personatges cada un, i Mireia Portas, que interpreta tres personatges.

‘Els 39 esglaons’, estrenada en versió teatral a Londres, Nova York i París entre d’altres llocs, és una de les comèdies més reconegudes arreu del món en la que es barregen assassinats, tirotejos, persecucions, segrestos, mafiosos, un accident aeri i una intensa història d’amor. En la versió de Folk, que no ha volgut imitar cap de les versions anteriors, hi ha una cosa ‘molt moderna i és que en cap moment s’amaga el fet de la representació’, ha afirmat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any