El Partit Nacional Escocès comença un congrés per definir el camí de la independència

  • Més de dos mil delegats fan d'aquesta trobada un dels esdeveniments polítics més nombrosos que s'ha fet a Escòcia

VilaWeb
Redacció
20.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La 77a Conferència Nacional anual del Partit Nacional Escocès (SNP) comença avui a la ciutat d’Iverness amb l’objectiu d’establir l’estratègia cap a la independència per al tram final de la legislatura actual, que s’acaba el maig de 2015. Uns dos mil delegats arribats de tots els racons del país faran del d’enguany el congrés polític més multitudinari que s’ha fet mai a Escòcia.

El tempo de la independència és un dels debats més vius que hi ha en la política escocesa. Fa pocs dies, el primer ministre Alex Salmond va descartar que el referèndum sobre la independència es faci abans del 2013 malgrat el suport creixent que té entre els escocesos. Salmond afirma que el referèndum es farà la segona meitat de la legislatura perquè és un compromís electoral ferm.

Per primera vegada la majoria d’anglesos dóna suport a la independència d’Escòcia

Un sondatge publicat aquest dilluns a The Independent diu que el 39% dels habitants de la Gran Bretanya –sense Escòcia– donen suport a la independència dels escocesos, i el 38% hi són contraris. A Escòcia el 49% de la població és partidària de la independència, i un 37% hi és contrària. Aquestes xifres representen un augment considerable respecte d’una enquesta igual d’ara fa cinc mesos. Llavors el 33% dels britànics era a favor de la independència escocesa i a Escòcia els partidaris de l’estat propi eren el 38%.

Les dades de l’enquesta, publicada a The Independent, han desfermat l’eufòria dels nacionalistes escocesos i han desconcertat els partits britànics que havien obert un debat molt viu contra el procés d’independència escocès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any