El ‘cas Bemba’ s’apropa al judici 8 anys després

  • Els 11 detinguts han hagut d'abonar prop de 8.000 euros que se'ls retornaran si són absolts

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.10.2011 - 18:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Algunes fonts indiquen que una auditoria interna als jutjats hauria provocat l’acceleració d’un procés que semblava oblidat dins d’algun calaix. Ara per ara, doncs, els detinguts, els regidors Paco Bustos i Josep Ayuso i la vintena de ferits denunciants resten a l’espera de ser citats per al judici.

Finalment la fase d’instrucció ha culminat i -a no ser que s’arxivi contra tot pronòstic- el judici pel ‘cas Bemba’ tindrà lloc gairebé una desena d’anys més tard. De moment no hi ha data però el cas ja es troba en mans del jutge que definitivament el tractarà. Per la seva part, els implicats en el procés ja van ser informats de la nova situació tot just la setmana passada.

Duran tots aquests anys hi han hagut nombrosos actes de rebuig a l’actuació policial així com de suport als detinguts. Forces entitats i col·lectius tan de Sabadell com de fora han participat d’aquestes protestes a través de diferents actes.

Fets

El que es jutjarà serà els fets que van ocórrer durant la matinada del 27 de setembre de 2003. L’origen de la situació va ser el tancament d’un bar per part de l’Ajuntament i els encarregats d’executar aquesta acció van ser els integrants de la nova Brigada d’Intervenció Ràpida, a ordres del germà de l’alcalde Paco Bustos. Tot i que el nou cos de policia s’havia creat per a combatre la problemàtica neonazi el primer episodi va ser precisament en el popular punt de trobada de jovent proper als postulats independentistes i d’esquerres a Sabadell. L’hora escollida, a més, va ser cap a les 12 de la nit, moment en que diverses furgonetes ja eren presents al carrer Concepció.

A partir d’aquí es van generar una sèrie de càrregues policials i enfrontaments amb els joves que es van estendre des del carrer Indústria, passant pel carrer tres Creus fins al carrer Sant Cugat, on la policia va fer sortir un per un tots els clients d’un bar basc on també hi havia força jovent. El resultat de tot plegat van ser 11 detinguts, denúncies creuades, forta reacció política i ciutadana i un conflicte que bona part de la ciutat difícilment oblidarà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any