L’esquerra abertzale subscriu tots els punts de la declaració de Sant Sebastià

  • Els mitjancers demanen a ETA la fi de la lluita armada i als governs espanyol i francès que acceptin negociar

VilaWeb
Redacció
18.10.2011 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’esquerra abertzale subscriu cadascun dels cinc punts de la declaració dels mitjancers internacionals d’ahir a Sant Sebastià (vídeo) sobre la resolució del conflicte basc. Ho han dit avui els seus representants en una conferència de premsa, en què han valorat que l’acte d’ahir contribueix l’establiment d’espais polítics incloents encaminats a un diàleg multilateral’ en què tots els ciutadans en surtin vencedors.

Els representants internacionals van demanar a ETA l’anunci del cessament de la lluita armada, i als governs espanyol i francès, l’acceptació de l’obertura d’un diàleg sobre les conseqüències d’aquest anunci. L’ex-secretari general de l’ONU i Nobel de la pau, Kofi Anan, el president del Sinn Féin, Gerry Adams, l’ex-cap de gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell, l’ex-primera ministra noruega, Gro Harlem Bruntland i l’ex-ministre d’Interior i Defensa francès, Pierre Joxe, van ser la prestigiosa taula presidencial del grup de mitjancers.

En el comunicat de conclusions llegit per Bertie Ahern, ex-president irlandès, també van demanar a França i Espanya que prenguin decisions sobre les conseqüències de la fi de la lluita armada, en una clara referència a la situació dels presoners. Els mediadors proposen establir una estratègia de reconciliació amb totes les víctimes del conflicte sense exlusions; així com l’inici d’un procés de debat polític entre els partits bascos sobre el futur del País Basc. Finalment, s’ofereixen a crear un comitè internacional de seguiment del procés de pau.

Reaccions variades

Les reaccions al comunicat dels mitjancers van ser prou variades.  El lehendakari, Patxi López, després d’afirmar que ‘el conflicte basc es diu ETA’, va afegir que ‘comencem un nou temps’ al País Basc ‘sense violència terrorista’ i va apel·lar a ‘l’unitat de tots perquè cadascú assumeixi la responsabilitat que li correspon’. El lehendakari va dir que l’important de la conferència celebrada a Sant Sebastià és que ‘ha demanat a ETA que deixi definitivament les seves activitats terroristes’. ‘És una bona notícia per tots. Ja no queda ningú a Euskadi ni fora que no s’hagi sumat al clam de la immensa majoria de la societat basca, que fa molt temps que demana el final d’ETA’, va concloure López.

El president del PNB, Iñigo Urkullu, va expressar també la seva esperança després de la reunió de pau i va afirmar que ETA ‘ha d’escoltar els líders internacionals’. ‘La declaració del cessament definitiu de l’activitat armada obrirà una finestra a l’esperança’, va dir Urkullu.

El govern espanyol no vol valorar els resultats de la conferència de pau i es limita a reiterar, a través d’un comunicat, que ETA ‘ha d’abandonar definitivament la violència, sense més’. ‘Això és el que li reclama la societat’, senyala la nota de premsa. L’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero remarca que no ha format ni de l’organització ni ha participat en la conferència de pau.

El president del PP al País Basc, Antonio Basagoiti, va dir que hi haurà un comunicat d’ETA en les pròximes hores per dir que ‘li semblen bé’ les conclusions de la conferència de pau, perquè ‘són les tesis clàssiques’ de l’organització ‘amb una dosi més o menys elevada d’edulcorant’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any