Gilad Shalit torna a Israel

  • Hamàs ha alliberat el soldat israelià després de cinc anys de segrest, a canvi de 477 presoners palestins · L'intercanvi acabarà incloent mig miler de presoners més

VilaWeb
Redacció
18.10.2011 - 11:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hamàs ha alliberat el soldat israelià Gilad Shalit, segrestat el juny de 2006 a Gaza, segons que ha confirmat l’exèrcit israelià, que ha confirmat que es trobava bé de salut quan ha creuat el pas de Rafah, entre Gaza i Egipte i que havia arribat a Israel. El soldat, intercanviat per quatre-cents sentanta-set presoners palestins, desenes dels quals condemnats a perpetuïtat, ha estat lliurat per Hamàs a les autoritats egípcies, que després l’han fet tornar a Israel. Després de l’intercanvi d’avui, Israel alliberarà en dos mesos cinc-cents cinquanta presoners més.

Quan Shalit entri en territori israelià via Egipte serà reconegut per un metge i serà traslladat a la base aèria de Tel Nof, al sud del país, on el rebran la família i el primer ministre Benjamin Netanyahu, el ministre de Defensa Ehud Barak i el cap de l’estat major, el general Benny Gantz. Tot i la presència de les principals autoritats a la base, la recepció serà ‘discreta’ per voluntat expressa del soldat i la família.

Mil vint-i-set presoners

Entre els dos grups de palestins alliberats per Israel sumen mil vint-i-set presoners, la majoria condemnats a perpetuïtat i uns quants amb delictes de sang. Entre aquests hi ha el presoner palestí més antic d’Israel, Naïl Barghuthi, empresonat des de 1978, i la primera dona de la branca armada de Hamàs, Ahlam al-Tamimi, condemnada a setze penes de cadena perpètua per un atemptat en una pizzeria de Jerusalem oest que va causar quinze morts el 9 d’agost de 2001.

Per aquest motiu hi ha una certa incertesa sobre la decisió que adoptarà el Tribunal Suprem d’Israel respecte als tres recursos d’apel·lació que alguns familiars i associacions de víctimes han presentat contra l’alliberament de presoners palestins. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha adreçat una carta als familiars de víctimes per a explicar-los que l’acord ha estat ‘una de les decisions més difícils’ que ha adoptat. I és que amb l’alliberament del miler de presoners, Israel accepta pagar el preu proporcionalment més alt per a recuperar un soldat. El maig de 1985 ja va alliberar mil cent cinquanta palestins per tres militars.

En la negociació sense precedents entre Hamàs i el govern israelià, hi ha intervingut en tasques de mediació Egipte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any