Els mitjancers demanen a ETA la renúncia a la lluita armada i a Espanya i França que negociïn una solució política

  • Han fet lectura d'un comunicat de conclusions de cinc punts pel començament d'un procés de pau · El govern espanyol evita valorar-lo

VilaWeb
Redacció
17.10.2011 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dirigents internacionals que han participat avui al congrés de pau celebrat a Sant Sebastià han demanat a ETA la fi de la lluita armada de forma definitiva. En el comunicat de conclusions llegit per Bertie Ahern, ex-president irlandès, també ha demanat a França i Espanya que prenguin decisions sobre les conseqüències de la fi de la lluita armada, en una clara referència a la situació dels presoners. Els mediadors han demanat establir una estratègia de reconciliació amb totes les víctimes del conflicte sense exlusions; així com l’inici d’un procés de debat polític entre els partits bascos sobre el futur del País Basc. Finalment, també han demanat la creació d’un comitè internacional de seguiment del procés de pau.

El govern espanyol no vol valorar els resultats de la conferència de pau i es limita a reiterar, a través d’un comunicat, que ETA ‘ha d’abandonar definitivament la violència, sense més’. ‘Això és el que li reclama la societat’, senyala la nota de premsa. L’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero remarca que no ha format ni de l’organització ni ha participat en la conferència de pau.

La conferència, qualificada de gran importància, era molt esperada per sectors diversos del País Basc. Entre els assistents hi ha l’ex-secretari general de les Nacions Unides Kofi Annan, el cap del Sinn Féin, Gerry Adams, Gro Harlem Bruntland, Bertie Ahern, Pierre Joxe i l’ex-cap de gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell; també tots els sindicats i partits bascos, sinó el PP. Blair, que també hi era convidat, ha excusat l’assistència per compromisos al Pròxim Orient.

La conferència ha estat organitzada per Lokarri, el Grup Internacional de ContacteBerghof FoundationConciliation ResourcesThe Desmond Tutu Peace Foundation i la NOREF. A l’hora de presentar-la, Powell, màxim negociador de la pau al Nord d’Irlanda en representació del govern britànic, es va confessar molt esperançat per la reunió i va preconitzar un diàleg inclusiu, ‘perquè la pau duradora no s’aconsegueix parlant solament amb els teus amics, sinó amb els teus enemics i amb els enemics dels teus amics’. També va dir que, quan es va començar a entrevistar amb els dirigents republicans, no els havia volgut donar la mà perquè l’IRA havia amenaçat uns familiars seus, però que ara lamentava no haver-ho fet. ‘Cal abandonar la concepció que els uns han guanyat i els altres han perdut; tothom ha de sortir de la taula amb la sensació d’haver guanyat.’

Per la seva banda, el cap del Sinn Féin, Gerry Adams, ha expressat la seva satisfacció per la celebració del congrés de pau: ‘Estic molt i molt esperançat, però tal com hem après en el nostre propi procés, hi ha hagut moltes falses albades’. El Sinn Féin ha estat involucrat en l’assistència del procés de pau basc els últims deu anys. Hi ha hagut molts alts i baixos, desacords i contratemps durant aquest temps’, ha dit Adams.

Els governs basc i espanyol i el PP declinen la invitació

Els governs basc i espanyol, tots dos socialistes, han refusat la invitació i, de fet, el Partit Socialista Basc, havia dit inicialment que no hi participaria. Fa pocs dies va rectificar i ahir el lehendakari, Patxi López, va expressar respecte a la conferència, però va excusar la seva absència perquè és de viatge als Estats Units amb un grup d’empresaris bascos. ‘Si a ETA o al seu entorn els fa falta una escenificació per al seu final definitiu que aprofitin de veritat l’oportunitat de la Conferència’, va dir. I en un comunicat en nom del govern, va afegir: ‘Benvingut sigui qui sigui, si serveix per treballar en favor de la pau i la llibertat’, però va matisar: ‘no serà tan benvingut si només serveix per la propaganda de l’esquerra abertzale. És per això que el PSE serà allà per comprovar-ho’.

El PP ha utilitzat el mateix argument per a no assistir-hi, qualificant la conferència d’un acte de pre-campanya per a Amaiur. El vice-secretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, va mirar ahir de desacreditar els conferenciants que hi assistiran dient ‘encara que vinguin d’Irlanda o de Sud-Àfrica, no tenen ni punyetera idea del país on es troben, no saben res del que passa al País Basc.’

La resta de partits han expressat que tenen moltes esperances dipositades en aquesta conferència i en el resultat que en pugui sortir. El portaveu del PNB, Andoni Ortuzar, va dir fa pocs dies que sigui el que sigui que en surti, ‘no podrà deixar indiferent ningú i la mateixa ETA haurà de sortir a dir alguna cosa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any