SI denunciarà Montilla, Corbacho i Fogué a la fiscalia pel cas dels sobresous a la Diputació de Barcelona

  • López Tena considera que es pot incórrer en malversació de cabals públics

VilaWeb
Redacció
17.10.2011 - 15:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Solidaritat presentarà una denúncia a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè investigui el suposat blindatge de sous de càrrecs de la Diputació de Barcelona. El diputat Alfons López Tena considera que l’aleshores president de la institució i ex-president de la Generalitat, José Montilla, i els seus successors Celestino Corbacho i Antoni Fogué, poden haver incorregut en un delicte contra l’administració pública i ‘malversació de cabals públics’. 

López Tena ha comentat que tot ve arran d’un decret de Montilla quan va ser president de la Diputació de Barcelona, que fixava que tots aquells que fossin nomenats per a càrrecs de lliure designació i que fossin cessats, seguirien cobrant durant deu anys el salari, restant cada any un 10%.

López Tena ha indicat, tanmateix, que aquesta mesura -que pot afectar una cinquantena de treballadors de la Diputació-, no s’establia amb caràcter general, sinó que el president ho feia per un ‘decret d’assignació’, o ‘a dit’, segons ha apuntat el diputat de SI. Aquesta pràctica la van continuar els successors de Montilla al capdavant de la Diputació: l’ex-ministre de Treball i Immigració del govern espanyol i ex-batlle de l’Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho, i després el que fou tinent batlle de Santa Coloma de Gramenet, Antoni Fogué.

El secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, matisava la setmana passada que el blindatge de sous només afectava funcionaris i no a càrrecs de designació política i que no es tractava d’un ‘augment de sou’, sinó d’una reintegració del seu nivell de retribució esglaonada, fet que també es dóna en altres administracions.

Tanmateix, López Tena considera que els decrets dels presidents de la Diputació de Barcelona poden significar una pràctica que pot incórrer en els tipus penals del Títol XIX del Codi Penal: entre ells el de malversació de cabals públics dels articles 432 i següents. Per aquests càrrecs hi hauria penes de fins a vuit anys de presó i 20 d’inabilitació per exercir càrrecs públics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any