Ja són set les famílies allotjades a l’edifici ocupat de Nou Barris

  • Desenes d'indignats hi passen la nit acampats per a protegir l'edifici d'un possible desallotjament · El propietari n'ha denunciat l'ocupació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.10.2011 - 22:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja són set les famílies desnonades que s’han instal·lat a l’edifici ocupat dissabte al carrer Almagro de Nou Barris. Són famílies que, un cop desnonades, es van posar en contacte amb les assemblees de barri. A més d’aquetes famílies, desenes d’indignats hi passen la nit a dins i a fora de l’edifici, acampats, per a protegir-lo d’un possible desallotjament, car el propietari de l’immoble ja ha presentat una denúncia al jutjat de guàrdia. Podeu l’actualitat al voltant de l’edifici al seu perfil de Twitter, @acampadabcn, o amb les etiquetes: #15OBCN, #9barris, #live15O.

Àgueda Bañón, activista del moviment 15-M, ha explicat en declaracions a l’ACN que aquesta ocupació no és una acció puntual, sinó que forma part d’un projecte per a donar solucions a les famílies desnonades a Barcelona i ha recordat que cada a la ciutat hi ha una vintena d’execucions hipotecàries a dia, moltes de les quals acaben amb un desallotjament. Però no ha parlat de pròximes ocupacions, de moment. ‘Volem que aquest edifici es converteixi en un un símbol i en un punt de referència per articular respostes’, ha dit, i ha assenyalat que no s’ocupa per gust sinó perquè el problema no para de créixer. ‘Si no es troba una solució des de l’administració, la societat civil hem de començar a buscar altres solucions’, ha reblat.

Segons els ocupants, l’edifici fa cinc anys que és buit i en els pròxims mesos passarà a ser d’una entitat bancària. El batlle de Barcelona, Xavier Trias, ha dit aquest matí des de l’Aplec de Sardanes del Parc de la Guineueta, molt a prop d’aquest edifici, que aquesta ocupació és il·legal i que en casos com aquest l’ajuntament pot actuar a través dels serveis socials i de les entitats del Tercer Sector. Ha dit, també, que cal prendre nota de la manifestació d’ahir i que cal estudiar cas per cas.

Jornada de portes obertes

Avui ha estat molta la gent que aquest diumenge s’ha acostat fins a l’edifici per a visitar-lo. Els ocupants han decidit obrir les portes i presentar l’espai als veïns del barri i visitants. Al migdia s’hi ha fet un dinar popular i un debat titulat ‘Com resistim a la crisi?’, amb membres de les xarxes de suport mutu del Clot i Poble Sec i de l’Associació 500×20 de Nou Barris.

Bañón explica que la jornada viscuda avui demostra que el moviment té el suport dels veïns. ‘Patim les conseqüències d’una bombolla immobiliària, d’un procés especulatiu; i hi ha cases que continuen buides i han perdut la funció social que té l’habitatge; la gent diu prou’, ha explicat. Igualment, el moviment 15-M, en un comunicat, remarca que ‘davant d’una situació d’emergència com l’actual i de la inoperància de les institucions, mesures excepcionals com aquesta esdevenen necessàries i totalment legítimes’.

A Nou Barris la crisi ‘fa estralls’

Per què Nou Barris? El moviment explica que feia mesos que treballava per organitzar aquesta ocupació i donar una sortida, encara que sigui temporal, a la falta de llits d’algunes famílies. ‘Aquí la crisi fa estralls des de fa molts anys, hi ha un 40% d’atur’, alerta Bañón, que precisa que ja s’han aturat molts desnonaments, com ara els tres que ha patit la família que ha dormit al carrer Almagro aquesta nit. Bañón ha dit, d’altra banda, que les eines que té l’ajuntament per a ajudar les famílies desnonades són pobres i del tot insufucients. ‘Queda molt, molt curt, la gent es queda cada vegada més en unes situacions molt greus d’exclusió social i amb un futur molt incert, i això socialment no és bo per ningú’, ha dit.

Ocupació d’un hotel abandonat a Madrid

A Madrid, on la manifestació també va ser multitudinària, un grup d’indignats han ocupat un hotel abandonat amb el propòsit, també, de cedir les habitacions buides a famílies desnonades. En aquest cas, però, els ocupants madrilenys no han tingut el suport de l’assemblea d’indignats i el moviment del 15-M se n’ha desmarcat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any