El PP inclou la cadena perpètua i el recurs previ d’inconstitucionalitat al programa

  • Per assegurar que 'les penes es compleixen' i evitar que 'el TC actuï pressionat per referèndums i parlaments'

VilaWeb
Redacció
07.10.2011 - 17:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa electoral amb què el PP concorrerà a les eleccions espanyoles del 20 de novembre inclou la cadena perpètua i la recuperació del recurs previ d’inconstitucionalitat per a estatuts, segons ha avançat avui el coordinador de justícia dels populars, Federico Trillo, a la convenció que se celebra fins demà a Màlaga. Trillo ha afirmat que el PP reformarà el sistema de penes del codi penal per ‘recuperar l’imperi de la llei’ introduint, entre altres, la ‘condemna perpètua revisable’. També vol recuperar el recurs previ d’inconstitucionalitat ‘per poder portar al Tribunal Constitucional espanyol els estatuts d’autonomia i les lleis orgàniques que regulin els drets i llibertats’.

Són dues de les mesures estrella que el PP introdueix al programa electoral en la convenció de Màlaga que va obrir ahir José María Aznar i que tancarà demà el líder del PP, Mariano Rajoy. Segons la portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, es tracta que ‘els espanyols tornin a creure en la justícia’.

El PP argumenta que després de casos recents el 82% de l’opinió pública està a favor de la cadena perpètua. Els ciutadans, ha dit Trillo, ‘no confien en la justícia i això és fruit del fet que el Tribunal Constitucional, la fiscalia i les penes no responen a les expectatives i necessitats que tenen els ciutadans’. 

Segons Trillo, es tracta que ‘les sentències es compleixin i les penes s’executin’ i de fer que el codi penal ‘sigui creïble’. Per aquest motiu, els populars aposten per reduir de 28 a 2 els règims de presó i multa que existeixen a l’ordenament jurídic i ‘que la màxima presó sigui la presó perpètua revisable que tenen tots els països de la UE menys dos, un dels quals és Espanya’.

Recurs previ d’inconstitucionalitat

El govern de Felipe González va fer desaparèixer el recurs previ d’inconstitucionalitat de l’ordenament jurídic el 1984 (havia estat vigent des del 1979) perquè permetia recórrer al Tribunal Constitucional estatuts d’autonomia i lleis orgàniques abans de la seva entrada en vigor i, a la pràctica, implicava endarreriments constants de l’entrada en vigor de les seves lleis estrella com la de l’avortament, que va entrar en funcionament dos anys després d’haver estat aprovada a les corts.

Després de l’experiència de la reforma estatutària catalana, el PP el vol recuperar ara aquesta figura ‘amb caràcter suspensiu per als estatuts d’autonomia i les lleis orgàniques que regulin els drets i llibertats’. Segons Trillo, es tracta de garantir que el Tribunal Constitucional pot decidir sobre els estatuts d’autonomia sense la ‘pressió’ que implica el fet que s’hagi celebrat prèviament un referèndum o que hagin estat aprovats per una majoria parlamentària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any