Oriol Junqueras, proclamat nou president d’Esquerra

  • Diu que 'la paciència, el rigor i l'esforç' han de guiar el partit i que la voluntat ha de ser 'sumar tota la gent bona d'aquest país'

VilaWeb
Redacció
01.10.2011 - 21:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Oriol Junqueras ha estat proclamat aquest vespre president d’Esquerra en el 26è congrés del partit, que té lloc a Girona. Junqueras ha inaugurat el mandat amb un discurs ple d’èpica i història i amb el record de dos dirigents recentment traspassats, Víctor Torres i Heribert Barrera. Dos exemples del ‘sacrifici’ que proposa als catalans per aconseguir els objectius de llibertat i justícia social. A partir d’ara, Junqueras promet treballar durament amb ‘paciència, rigor, i esforç’ i amb l’objectiu de ‘sumar’, no només els independentistes i els defensors de l’estat del benestar, sinó ‘tota la gent bona d’aquest país’.

Junqueras ha centrat el discurs a enfortir l’autoestima de la militància. ‘Recollim les lliçons de l’experiència, portem l’ànima empapada d’emocions, i treballarem amb esperit de reparació i justícia’. 

‘Necessitem sumar, ser molts. Aspirem legítimament a ser una força hegemònica d’aquest país’, ha exclamat Junqueras davant de l’auditori. El nou president republicà s’ha mostrat disposat a estendre la mà a tothom que vulgui col·laborar amb el projecte i ha demanat que en els propers anys es destini més temps a convèncer aquells que encara no estan convençuts ‘en lloc de convèncer a aquells que ja estan convençuts’.

‘Les decisions seran difícils perquè els passos que volem fer no ens portaran immediatament als nostres objectius’. La independència política del país i l’enfortiment de l’Estat del Benestar són, doncs, objectius a perseguir a llarg termini.

Junqueras ha reflexionat sobre el futur més immediat del partit, les eleccions del 20 de novembre, i ha afirmat que ERC ‘no es deixarà intimidar per un mal resultat electoral’. Si els resultats no són tan positius com la direcció espera, el partit ‘treballarà més junt, més fort i demanarà a més gent que se sumi’.

‘Entre l’esquerra i el país, el país’

Abans de la proclamació de la nova direcció del partit, el congrés ha aprovat, per àmplia majoria (el 96,6% dels vots), la ponència política (pdf), el full de ruta a seguir fins el congrés de 2015. El text recull la voluntat del partit d’ocupar un ‘lloc central’ en la política catalana, i no fixa la independència com a objectiu per als propers quatre anys sinó que se centra en les negociacions pel concert econòmic.

El coordinador de la ponència, Isaac Albert, ha explicat que, si cal escollir entre l’esquerra i la dreta, el partit ha de mantenir els plantejaments d’esquerres però si l’elecció és entre l’esquerra i el país, l’aposta és pel país. ‘El marc referencial és el país i hem de ser al costat del govern quan toqui’, ha defensat Albert.

Després del convuls congrés del 2008, el d’avui ha estat un congrés totalment plàcid. De fet, la majoria de les esmenes presentades a la ponència política s’han acabat transaccionant i incorporant al text després de la negociació. Isaac Albert ha dit que el partit havia de defensar els valors històrics del republicanisme, però que també calien canvis: ‘Cal una nova manera de fer política més relacional i consensual’.
En aquest sentit, ha defensat que ERC ocupi ‘un lloc central en la política catalana’, i no amaga la voluntat d’estar al costat del govern en un moment com l’actual. ‘Qui decideix en aquest moment és CiU. El tomb que fem no és a la dreta perquè som un partit nacionalment català i socialment d’esquerres, però hem d’estar amb el govern del país en els moments complicats’.

Puigcercós deixa la presidència donant suport ‘a la nova Esquerra que ara comença’

Joan Puigercós s’ha acomiadat de la militància com a president d’Esquerra amb un discurs en què ha donat suport a la direcció d’aquesta ‘nova Esquerra Republicana que ara comença’. Puigercós ha defensat el seu llegat i ha justificat la participació d’ERC als governs tripartit, tot i reconèixer que aquestes decisions havien comportat incomprensió entre els militants.

‘Cal retornar a la gent, connectar-hi de nou’, ha dit Puigercós, que ha fet autocrítica i ha apostat per enterrar els personalismes. Segons que ha dit, les divisions internes havien estat perjudicials i que la dinàmica de famílies havia costat molt car al partit.

Sobre l’acostament de la nova direcció del partit amb CiU, Puigercós ha afirmat: ‘El nostre electorat és a l’esquerra, però entre l’esquerra i Catalunya, a vegades és amb Catalunya’. Finalment, s’ha acomiadat afirmant: ‘Ha estat un honor servir el partit’, i ha afegit que a partir d’ara es posava al servei de la nova direcció d’Esquerra. En aquest sentit, ha volgut destacar la ‘importància d’aquest congrés, en què comença una nova Esquerra Republicana’.

Per la seva banda, el secretari general sortint, Joan Ridao, s’ha acomiadat amb un ‘fins aviat’. Ha insistit en la seva confiança en la nova executiva, i ha dit que sempre serviria el partit. En la mateixa línia que Puigcercós, ha fet referència a la divisió interna que ha patit el partit els darrers anys. ‘Sigueu conscients que no hi ha més marge per a la confrontació pública dels dirigents’, ha afirmat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any