La ILP ‘Televisió sense fronteres’ es tramitarà al congrés espanyol la legislatura vinent

  • Tots els grups voten que sí · El PP s'absté i UPN vota que no

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) ‘Televisió sense fronteres‘, impulsada per ACPV, la tramitarà el congrés espanyol que surti de les eleccions del 20 de novembre. Ahir al vespre tots els grups van votar per l’admissió a tràmit de la iniciativa, tret del PP, que finalment es va abstenir, i d’UPyD i UPN, que van votar-hi contra.

Després d’haver estat vetada durant gairebé un any pel govern espanyol, el PSOE va decidir al juliol d’acceptar la tramitació de la ILP i de votar-la positivament. El coordinador d’Acció Cultural, Toni Gisbert, va valorar molt que s’hagués pogut arribar fins aquí, sobretot tenint en compte l’esforç: ‘S’han anat superant tots els obstacles perquè la fita era molt clara i ha permès de sumar moltes sensibilitats a la campanya.’

Tramitació amb majoria del PP al congrés?

Gisbert no es manifesta especialment preocupat perquè el debat i la votació de la proposició de llei es facin amb una possible majoria del PP al congrés, després de les eleccions. ‘L’objectiu és que una qüestió relacionada amb els drets democràtics i el compliment d’una llei de rang europeu aprovada per unanimitat al congrés no depengui de les majories i minories parlamentàries… De fet, també hem tingut maldecaps i actituds hostils de governs socialistes.’

Malgrat la llarga campanya i les moltes reunions per a aconseguir l’acceptació de la ILP, al congrés no hi havia ahir cap representant de l’entitat.

L’acceptació a tràmit de la ILP pot afavorir el desenvolupament de les disposicions necessàries per a legalitzar l’intercanvi d’emissions dels mitjans de comunicació entre territoris de llengua catalana, èuscara i gallega, un intercanvi basat en el desenvolupament de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (pdf) en l’àmbit de la comunicació.

Campanya de recull de signatures

La ILP va arribar al congrés al final d’una llarga campanya d’Acció Cultural, en què es van aplegar 651.650 signatures. Després del vet inicial, ACPV es va reunir amb els grups parlamentaris del congrés, amb institucions i personalitats polítiques, econòmiques i el Ministeri de Presidència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any